Bodemvondsten

Graag wil ik op deze pagina een en ander vertellen over mijn hobby metaaldetectie en alles wat daarbij komt kijken. Als kind was ik al geïnteresseerd in archeologie en dit bleef sluimeren tot ik enkele jaren geleden dit tot een serieuze hobby heb gemaakt.

Mijn woonplaats is Putten, een dorp op de Veluwe tussen Harderwijk en Amersfoort. Zoals vele zoekers ben ook ik begonnen met een "goedkope" beginnersdetector. Al snel besloot ik over te stappen naar een andere en dat werd een Laser Rapier welke ik tot op de dag van vandaag nog steeds tot volle tevredenheid gebruik.

Wat is een metaaldetector? Een metaaldetector is een toestel om langs elektromagnetische weg de aanwezigheid van metalen in een mengsel materialen aan te tonen en eventueel de verschillende metalen daaruit af te scheiden. Door de eenvoud in gebruik is deze professionele detector uitermate geschikt voor zowel beginnende als gevorderde zoekers.

Bij de ontwikkeling is gebruik gemaakt van de laatste nieuwe technologie op detectorgebied. Hetgeen resulteert in een zeer goed dieptebereik gecombineerd met een hoge gevoeligheid voor kleine voorwerpen. De Rapier is voorzien van slechts 3 knoppen en 1 drukknop. Het geringe gewicht van amper 1 kilogram zorgt ervoor dat moeiteloos uren achtereen gezocht kan worden.

In de loop der tijd heb ik al diverse interessante vondsten gedaan zoals b.v. een knoopje van het 124e regiment Napoleon, omstreeks 1850, diverse soorten en maten lepels 1800-1950, een gesp van omstreeks 1650/1750, boekbeslag uit 18e eeuw, zelfs een Fibula (draagspeld) uit begin 10e eeuw, helaas zwaar beschadigd.

Ook uiteraard sieraden en vele, vele munten. De meeste munten die worden gevonden in de bodem zijn er slecht aan toe. Akkers worden bemest, begierd, ect. door de fosfaten in de mest worden de munten veelal zwaar aangetast. Zo'n munt verdwijnt dan ook op de berg muntschroot. Een goede munt op een akker vinden in deze streek is dan ook een uitzondering. De meeste munten zijn helemaal glad, aangetast door de gier of gewoonweg beschadigd door de ploeg. Op elke akker ligt wel een aantal munten. Veelal is dit geld uit de 17e, 18e, 19e, 20e en 21e eeuw.

De meest gevonden munten zijn de koperen duiten. Maar ook zilveren muntjes worden af en toe gevonden. Deze zijn vaak wel in een redelijke staat omdat zilver minder snel wordt aangetast. Zo vond ik onder andere een zilveren stuiver, Friesland 1675, twee zilveren stuivers 1505-1555 en een zilveren wapenstuiter, Overijssel 1680.

Enkele topvondsten eveneens uit Puttense bodem zijn: Een zilveren dubbeltje Koning Willem 2, jaartal 1849 zonder punt achter het jaartal, waardoor deze een aanzienlijk hogere waarde heeft dan het dubbeltje waar wel een punt achter het jaartal staat. Een zilveren Arendschelling Kampen 1576-1612 en een 14 karaat gouden ring, jaartal 1929, een akkervondst! Alle vondsten zijn op een legale manier gevonden en indien van toepassing aangemeld bij de desbetreffende instanties.

 
Regelmatig "kriebelt" het, en dan moet ik op pad met m'n metaaldetector, op zoek naar voorwerpen uit vervlogen tijden. Meestal zoek ik alleen, maar af en toe ga ik er met een groepje op uit. Soms worden strandzoekdagen georganiseerd waaraan ik dan ook deelneem, goed voor de contacten en uitwisseling van ervaringen.

Oogvondsten

Tijdens het zoeken met de metaaldetector zie je ook wel eens andere dingen liggen die interessant zijn, denk aan glazen flesjes, scherven, aardewerk, pijpekoppen, ect. Omdat dit "met het blote oog" wordt gevonden noemt men dit in de volksmond oogvondsten.

Enige van mijn opmerkelijke oogvondsten zijn onder meer een spinsteentje van geglazuurd aardewerk, omstreeks 1600, Eau de cologne flesje van J.C. Boldoot, omstreeks 1900, Keuls potje, omstreeks 1920, kleipijpjes en divers glaswerk.

Enthousiast geworden ? Wellicht tot ziens op de akker, Jeroen Heuts.

© www.moetjekijken.nl