Kentekenplaten

Ik ben Jeroen Janssen, geboren in 1985, kom uit Urmond (Limburg) en ik verzamel sinds 1996 kentekenplaten.
Ik ben altijd al gek geweest op Amerika, en op auto's.
Wij wonen aan de grens met België en begin en midden jaren '90 gingen we regelmatig eten bij Filling Station in Lanaken, een Amerikaans restaurant, en daar hingen altijd veel platen. Ik vond dat geweldig. In 1997 vond ik in een Amerikaanse winkel in La Roche in de Ardennen mijn eerste plaat, een Idaho (ik wist hier nog niks over, maar het was uiteindelijk een ''apportioned'' plaat wat betekende dat deze van een truck af kwam die door alle staten mag rijden)....
Amper een week later vond ik een Utah, Iowa, en Missouri plaat in een Art Deco winkel in Sittard,....Deze ook gekocht....Toen ging ik weer eten bij het filling station in Lanaken, en ik vroeg toch eens aan de eigenaar of zijn platen te koop waren, hij antwoordde dat hij ze allemaal wilde verkopen....Mijn eerste Illinois, Indiana, Georgia, en Vermont waren een feit....

In 1998 kreeg ik via vrienden een hele lading platen uit Florida en Texas gratis toegestuurd, nu was het verzamelen echt een feit, her en der haalde ik er steeds meer uit, en in 2001 het begin van het digitale tijdperk, vond ik er op Marktplaats....In 2003 ontdekte ik, dat ik ze via eBay en platedepot uit Amerika kon bestellen. Op eBay haalde ik toentertijd (dat kon toen nog) koopjes binnen door een winnend bod uit te brengen. Mijn collectie kwam in die jaren op een 1500 platen. Van 2007 t/m 2012 is het betrekkelijk rustig geweest, weinig gekocht, bijna alleen maar wat geruild her en der.... Eind 2012 kwam ik in een groep op facebook terecht met wereldwijde nummerplatenverzamelaars, die was toen nog onder de 100 leden, nu inmiddels op 3000 leden. Met behulp van deze groep is mijn verzameling weer flink gaan uitbreiden, leerde super veel mensen kennen, en nu is het weer op een hoog peil met platen die binnenkomen.

Rhode Island - 1916 Florida - 1966 Alaska - 1967

Wat verzamel ik nu eigenlijk precies voor nummerplaten?

Lastig te zeggen, ik verzamel te veel platen, maar mijn voorkeur gaat zeer zeker uit naar USA wat #1 is met verzamelen, Canada, en Midden Amerika, ook Japan platen verzamel ik. Hoewel dat aantal laag is en erg traag gaat, wil ik van elk prefectuur 1 plaat hebben.
Van USA platen heb ik elke staat meerdere malen. Ik verzamel vooral de staten Florida, Georgia, Utah, California, Texas en New York....Van Florida en Georgia vooral de counties, van de andere 3 vooral de jaren, en van California ook de specials, zoals Northwest Territories. Van Canada heb ik alle jaren polar bears (ijsbeer vorm) nummerplaten bij elkaar verzameld.

Haha, de draad kwijt?? Ik zei toch dat het lastig te zeggen is, maar is met andere woorden "Ik verzamel echt van alles!"

Hoeveel platen heb ik, en hoe hou ik bij wat ik heb?

Ik heb nu ik denk een kleine 3000 platen, ik heb ze nooit echt allemaal geteld, ik heb er eens tot 2000 geteld, en nog had ik dozen en bergen over, toen ben ik gestopt met tellen. Hoe ik ze bij hou, ik heb niks van lijsten, ik heb alleen maar m'n hoofd, en uit m'n hoofd weet ik meestal exact wat ik heb, mijn geheugen is heel sterk, en ik kan vaak uit het niets zeggen, dat jaar die staat heb ik liggen. Bijvoorbeeld: ik weet dat ik 6 platen uit Florida uit 1981 heb liggen.

Mijn mooiste verzamelobject?

Idaho - 1947 Georgia - 1941 Okinawa - 1962

Ik heb meerdere favorieten. Onder andere mijn 1947 Idaho met een skiër erop. Mijn 1941 Georgia met de ''peach decal'' erop. Dat is tevens de eerste reflecterende plaat van Amerika. Maar ook 1962 US forces in Okinawa met 1963 sticker erop is een favoriet in m'n collectie, maar er zijn nog veel meer favorieten...

Hoe heb ik mijn platen allemaal bewaard?

Velen heb ik ophangen, ik ben nu net begonnen met de garage geheel te behangen met platen, ik wil er uiteindelijk zo weinig mogelijk over hebben in dozen.... Ik ben met ophangen wel een echte chaoot. 2 Muren heb ik echt netjes recht onder en naast elkaar, maar de meeste muren zijn in metselverband en daar vul ik lege plaatsen echt op. Dan maakt het me niet uit als de ene plaat iets over de ander heen gaat ect, of dat de plaat 90 graden gedraaid is, of zelfs diagonaal hangt. Ik heb hier een foto van bijgevoegd wat ik bedoel, zie de foto waar Florida en Haïti op staan.

Mijn verdere plannen zijn:

Compleet maken van de Utah en New York jaren run, California is al compleet, dus daar alleen nog de specials van. De Counties van Florida en Georgia compleet maken, Mexico provincies compleet maken, Japan prefecturen compleet maken, en wie weet wat voor doelen er in de toekomst nog bijgevoegd zullen worden.

Reacties of vragen kunt u zenden naar:


© www.moetjekijken.nl