Jo-Anna Meijer....   Gobelin weven

Mijn belangstelling voor weven is ontstaan nadat ik had leren spinnen op het oude spinnewiel dat wij thuis hadden. Dat spinnewiel kregen mijn ouders in 1927 voor hun huwelijk. Mijn moeder vond het een 'sta-in-de-weg' en een 'stofnest', dus stond het, toen ik in 1944 geboren werd, al jaren op de zolder.  
Ik was een jaar of 14 toen mijn vader ontdekte dat er houtworm zat in een van de poten. Hij haalde het naar beneden om de poot te behandelen. Ik wilde zo graag weten hoe zo'n ding werkte........ Een Tante, die veel gesponnen had in de oorlog, heeft het me tenslotte geleerd.

Vanaf dat moment had ik een fascinatie voor alles dat met handspinnen te maken had. Met de wol die ik spon breide ik eerst alleen. Toen ik de opleiding Kunstnaaldwerk en Stofversieren (akte Ns.) ging volgen in Haarlem, leerde ik ook wol plantaardig te verven en er mee te weven. Eerst weefde ik stoffen, later maakte ik vrij weefwerk (wandkleden). Pas een jaar of tien geleden heb ik me gespecialiseerd in het weven van gobelin op de klassieke manier, het zogenaamde legwerk. Het mooie en boeiende aan deze vorm van weven is dat er met garens een soort "schilderij" ontstaat.

Ik weef op een gobelin getouw, (haute-lisse) hierbij staan de schering- of kettingdraden verticaal. Meestal werk ik met 5 draden op een centimeter. De inslag is van (handgesponnen) wol en ik gebruik ook zijde. De inslag bedekt de kettingdraden geheel.

Ik heb meerdere getouwen. Dat vraagt best wat ruimte, maar in de loop der jaren heb ik mijn zomerhuis laten verbouwen tot een ruim en licht atelier.

Een korte beschrijving van het maken van een gobelin.

Eerst wordt een schetsontwerp gemaakt en naar aanleiding daarvan worden de gekleurde garens bij elkaar gezocht. Iedere wever heeft een zogenaamd weversmerk, dat in het werk wordt geweven als een soort handtekening. Mijn weversmerk bestaat uit de letter R met rechts er boven het Romeinse cijfer II.

Er wordt altijd aan de achterkant van het werk geweven. Aan de kant waar de wever zit ziet men de klosjes met wol (of zijde ) liggen.
De tekening is bevestigd achter de ketting (schering). De lijnen van het ontwerp worden op de ketting getekend en zo nauwkeurig mogelijk na geweven.Als het werk klaar is wordt het van het getouw afgehaald, gevoerd en van een ophang mogelijkheid voorzien.

Op dit moment ben ik met een groot kleed bezig, geheel van handgesponnen en handgeverfde wol. Mijn wol koop ik op Texel. Daar zoek ik lange, zachte wol uit, geschikt voor spinnen met de hand.

Gobelin weven is erg arbeidsintensief, het zal ook nog wel meer dan een jaar duren voor het klaar is.

Na afspraak is mijn atelier vrijblijvend te bezoeken.

Jo-Anna Meijer - Atelier "De Sloep"
Wilhelminalaan 4 - 1861 LR Bergen (N.H.) tel. 072-5812968
www.atelierdesloep.nl    of  

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl