Disney

Hoe ontstaat een Disneyverzameling? Een hele goede vraag. Disney heeft altijd al een grote aantrekkingskracht gehad. Als klein jochie droomde ik er al van om ooit eens naar Disneyland te kunnen gaan, helaas was en is Amerika nog een heel eind weg. Als 'vervanging' ben ik, toen ik nog bij mijn ouders woonde, samen met mijn moeder de Disneyfilms gaan verzamelen (destijds nog op VHS videobanden). De droom om een Disneypark te bezoeken kwam in 1992 een stuk dichterbij met de opening van EuroDisney bij Parijs. Het zou echter nog een paar jaar duren voor ik daar zou belanden. In 2001 leerde ik Albert kennen en al gauw bleek dat wij beide liefhebbers van Disney waren, met het grote verschil dat Albert al een paar keer in Disneyland Parijs was geweest. Het was al snel duidelijk dat ons eerste vakantie samen daar heen zou gaan en in oktober 2001 was het zo ver: mijn eerste Disneyland reis! Natuurlijk volop genoten in deze magische plek en mijn eerste souvenirs mee terug genomen naar Nederland.

Jochum, Winnie en Albert Stitch Stitch in de Eiffeltoren

Er kwamen in de loop der jaren steeds meer Disney dingetjes in ons huis. Het meest in het oog springende was wel de pratende Winnie the Pooh telefoon die wij jaren hebben gebruikt. In 2009 na ons tweede Disneyland Parijs trip kwamen er nog meer items bij, maar we beschouwden onze Disneyspullen nog steeds niet als een verzameling. Hier kwam na 2014 verandering in, dat jaar zijn we verhuisd en Albert besloot op een dag om alle Disney items die door het huis verspreid stonden eens bij elkaar te zetten en zie daar: een Disney-verzameling! Na deze 'ontdekking' zijn we fanatieker gaan verzamelen en de verzameling groeide gestaag door, tot wat het nu is.

Sneeuwwitje en De Zeven Dwergen Telefoon

Tijdens (tot nu toe) de laatste reis naar Disneyland Parijs in 2017 liepen wij tegen een beeldje aan van Lilo & Stitch waar wij beide direct verliefd op waren. Hij belandde dan ook al snel bij de stapel souvenirs die we mee naar huis zouden nemen. Het bleek een beeldje te zijn uit de collectie 'Disney Traditions', die ontworpen wordt door de Amerikaanse kunstenaar Jim Shore. Na een korte zoektocht op internet zagen we dat de 'Disney Traditions' collectie uit nog veel meer heel mooie beelden bestaat. De laatste jaren hebben dan ook verschillende beelden hun weg naar ons huis kunnen vinden en zou je onze 'Disney Traditions' een verzameling binnen de verzameling kunnen noemen.

Om de omvang van de verzameling binnen de perken te houden hebben wij ons voorgenomen om vooral dingen te verzamelen van ons favoriete films en karakters. Zoals je op deze website kunt zien houden we ons daar niet echt aan. Laat ik eerste maar even terugkomen op de favoriete films, voor Albert is dat zonder twijfel 'Frozen'. Wat mij zelf betreft heb ik niet echt een favoriet. Elke film heeft zijn eigen charme. Dan de favoriete karakters en laat ik maar weer bij Albert beginnen. Zijn favoriete karakters zijn: TinkerBell, Stitch en Olaf en die van mij zijn Pinokkio en Stitch. Dat deze vier onze favorieten zijn kun je zien aan het grote aandeel dat zij in de verzameling hebben. Waarom je met het ene karakter meer hebt dan het andere is moeilijk uit te leggen, maar meestal komt het door de persoonlijkheid die ze hebben. De een is eigenwijs of koppig, de ander ondeugend maar lief en weer een ander is gewoon grappig of vertederend. Dat ik op een gegeven moment voor Pinokkio ben gevallen komt waarschijnlijk door Albert. Hij heeft altijd al gezegd dat Pinokkio en ik broers van elkaar zijn, waarom dat zo zou zijn laat ik maar in het midden.

Zoals elke verzamelaar kan beamen is een verzameling nooit 'af', de enige beperking die je hebt is de beschikbare ruimte. En zolang ons huis nog niet uit zijn voegen barst gaan wij gewoon door met uitbreiden van onze magische Disney verzameling.

Mokken Kleine miniatuur figuurtjes. Winnie the Pooh en zijn vrienden, Mickey Mouse

Dan nog even dit. Een verzameling van grote omvang heb je niet alleen, maar samen met je partner. Omdat wij naast de Disneyverzameling ook een Elvis Presley verzameling hebben (de bijbehorende website staat tussen de links van deze website), die is ontstaan doordat Albert een grote Elvis fan is, zeggen wij altijd dat de Elvis Presley verzameling van Albert is en de Disneyverzameling van mij. Vandaar ook dat ik dit verhaaltje heb gemaakt. Maar we genieten we samen volop van beide verzamelingen!

Kleine knuffels met sleutelhanger
(Knabbel & Babbel)
Disney poppetjes (spaaractie bij Albert Heijn)

Hartelijke Disney-groeten,
Jochum

Adres van mijn website is: disneyverzamelaars.wixsite.com/home

Voor nog meer Disney foto's klik hier


© www.moetjekijken.nl