Pennen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

De ene dag kun je kiezen uit 4 of 5 pennen om een afgeleverde zending te laten aftekenen voor ontvangst en de volgende dag heb je geen pen bij je en moet je bij de klanten bedelen om een pen (die
je dan mee nam), dit overkwam mij in het begin regelmatig toen ik chauffeur werd bij PTT post.


Zodoende groeide het aantal pennen bij mij thuis en toen ik tijdens het opruimen van een kastje ook nog een aantal souvenirpennen uit een grijs verleden tegen kwam besloot ik om de pennen maar te gaan verzamelen.
De exacte datum dat dit gebeurde weet ik niet meer maar het moet in 1982 geweest zijn en helaas weet ik dus ook niet meer wat de eerste pen was van de verzameling.

Vanaf toen dus bij iedereen en overal waar ik kwam was de vraag ‘hebben jullie pennen met opschrift’. Maar niet iedereen wilde zijn pen geven dus moest ik altijd zorgen dat ik ruilmateriaal bij me had, een goede reden om pennen met mijn naam erop te laten maken.
Na enige tijd kwam ik er achter dat er een pennenverzamelaars vereniging was in Nederland en dat die regelmatig ruilbeurzen organiseerde (pennenverzamelaar.nl). De eerste keer dat ik op z’n beurs kwam was een overdonderend succes, want er waren diverse verzamelaars die blij waren een aantal van hun dubbele kwijt te zijn, en ging daarom met veel meer pennen naar huis dan dat ik gekomen was.
Waar ik in het begin nog genoeg had aan een enkele wand om de pennen op te hangen kreeg ik steeds meer ruimtegebrek in mijn benedenwoning om alle pennen te laten zien en kwamen er kasten en dozen bij om de pennen op te bergen ook werd er noodgedwongen uitgeweken naar de schuur.
Kussen- en dekbedovertrek met
afbeeldingen van eigen pennen


Aan het eind van de vorige eeuw kreeg ik de mogelijkheid om te verhuizen naar een grotere woning en kreeg ik gelukkig meer ruimte. Maar de verzameling bleef groeien, dus toen mijn buren kwamen vertellen de ze een etage op hun huis gingen plaatsen had ik daar ook wel oren naar. Toen de etage er eenmaal stond werd het 'Penthouse' al snel vernederlandst naar 'Penhuis'.

Pennen uitzoeken Pennen hangen aan de muren

Doordat kennissen ook voor mij begonnen te verzamelen en er af en toe stukjes in de krant verschenen werd het steeds bekender dat ik pennen verzamelde en werd het wel steeds makkelijker om aan pennen te komen.
      
Hoewel er heel veel verschillende modellen en ook hele dure pennen zijn, zijn de eisen om een pen in mijn verzameling op te nemen:

  • er moet reclame op staan
  • het moet de bedoeling zijn om er mee te schrijven
  • de pen (van dat model en met dat opschrift) zit nog niet in mijn verzameling, de kleuren vind ik niet belangrijk.
Pennen in allerlei maten Heel veel pennen,
klik op de abeelding voor meer foto's

Soms geven bedrijven een hele serie pennen uit en dan is het een uitdaging om die serie compleet te krijgen, enkele voorbeelden zijn:

  • PTTPOST heeft een serie uitgegeven met op de pennen een zin uit de provinciale volksliederen (heb ik compleet).
  • ING heeft minimaal 6 keer een serie pennen uitgegeven ter gelegenheid van verschillende kampioenschappen voetbal met op de pennen karikatuur tekeningen van voetballers. Helaas is niet bekend hoeveel er zijn uitgegeven maar ik heb ze zeker niet compleet.
  • De gemeente Haarlem heeft ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan een serie pennen uitgegeven, ook hiervan weet ik niet hoeveel het er zijn en weet dus ook niet of hij compleet is.

De pennen hebben verder niet veel emotionele waarde voor mij behalve de pen die ik in 2015 kreeg van mijn werkbegeleider toen ik als zijinstromer slaagde voor de opleiding verzorgende in de gehandicaptenzorg.

De meeste pennen staan op alfabetische volgorde op kaarten in dozen en als ik aan het uitzoeken ben turf ik als er een pen de verzameling in gaat, zodoende kan ik goed bijhouden hoeveel pennen ik heb. De dozen staan op planken in mijn ‘Penhuis’ waar ik ook de pennen kan uitzoeken.
De verzameling is momenteel (augustus 2022) 127.800 pennen groot maar er liggen naar schatting nog 7 tot 8 duizend pennen die uitgezocht moeten worden, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik na mijn pensionering in een zwart gat val.
Johan Booij      Haarlem       -       e-mailadres pennen.bieren@kpnmail.nl


© www.moetjekijken.nl