JoKra Houtdraaiwerk

Ambachtelijk houtdraaien als hobby door John Kramer

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto

Mijn naam is John Kramer, ik ben geboren in 1954 in Apeldoorn en momenteel woon ik in het fraaie Hummelo in de Achterhoek. Mijn grote passie/hobby is houtdraaien, van de kleinste miniaturen, decoratief fruit, sieraden tot het restaureren van onderdelen voor meubels.
Mijn passie voor houtdraaien is circa 40 jaar geleden ontstaan na het vervaardigen van een hardhouten wenteltrap in mijn woning. Ik ben daar aan begonnen met zeer weinig draai-ervaring en het resultaat mocht er zijn.
Het houtdraaien heb ik geleerd uit diverse boeken uit de bibliotheek en vooral door heel veel uit te proberen en oefenen. Destijds had je nog geen mogelijkheid allerlei informatie en filmpjes van internet te halen. Daarna ben ik blijven draaien en heb er een zeer boeiende hobby aan overgehouden.
De laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd in het draaien van (poppenhuis) miniaturen en uitstapjes gemaakt door hout met messing en zilver te combineren. Inmiddels sta ik al ruim 10 jaar met mijn miniaturen op internationale poppenhuis- en miniaturen beurzen.

De houtliefhebber
Hout kun je in sommige opzichten wel vergelijken met de mens.
Iedere houtsoort heeft zijn eigen karakter met veel goede en soms ook minder goede eigenschappen. Het is wel eens eigenwijs en tegen de draad in, soms trekt het krom of scheurt het op ongewenste plaatsen. Maar, als je er goed mee omgaat en het juist behandelt, is het een prachtig materiaal om mee te werken. Vooral de verscheidenheid aan soorten, de kleuren en de specifieke tekening van ieder stuk hout maken het mogelijk om er fantastische dingen van te maken.

Decoratief fruit

Het maken van appels en peren van hout is een leuke bezigheid. Mijn doel daarbij is om ze zo natuurgetrouw mogelijk na te maken en daar komt heel veel handwerk aan te pas. De appels en peren worden gemaakt van Eikenhout en zo mooi mogelijk kunstmatig gekleurd en gespoten.

Sieraden

Sieraden kun je op allerlei verschillende manieren maken en de kleurencombinaties van hout zijn bijna onbeperkt.

Deze proefstaal van kralen hiernaast zijn afgewerkt in de originele houtkleur en alleen voorzien van een polish.

Het draaien van echte mooie ronde kralen is nog niet zo heel gemakkelijk en heeft ook wel wat tijd gekost om dat te beheersen. Maar uiteindelijk is het resultaat heel mooi.

Diversen en restauratie

Verreweg het leukste om te doen is het draaien van speciale opdrachten, zoals ontbrekende tolletjes voor klokken, stoelknopjes, pootjes, houten bollen, handvaten, speelgoed wielen enz. enz.
In de loop der jaren heb ik al heel veel mensen blij kunnen maken met het meest uiteenlopende draaiwerk.

Tolletjes voor een antieke klok, links het origineel, rechts de nieuwe.
Beiden opnieuw gekleurd en gespoten

Bollen gemaakt van Eikenhout, deze zijn 80 mm rond, soms gemaakt met montagepen of gat.

Vrachtwagenwielen voor speelgoed auto’s gemaakt van Beukenhout

Miniaturen (poppenhuis) Schaal 1:12

Inmiddels ben ik al ruim 12 jaar serieus bezig met het maken van (poppenhuis) miniaturen en sta ik ook op diverse internationale beurzen. Soms zie je dat mensen complete reconstructies maken van zeer bijzondere en vaak oude huizen uit vorige eeuwen.

In de loop der tijd heb ik ook al diverse voorwerpen uit de oudheid op schaal mogen maken.

Ook op speciaal verzoek gemaakt, een aantal voorwerpen uit de 17e eeuw, met linksonder een mangelstok gemaakt van Merbau, middenin een beddestok gemaakt van Palissander, midden boven een stoofje, rechtsboven een kleerklopper van Beukenhout en rechtsonder een kaarsendover van Ebbenhout met zilver.

Om inspiratie op te doen voor nieuwe ideeën, bezoek ik vaak kringloopwinkels, antiekzaken en tegenwoordig natuurlijk internet, want hier is vaak wel wat te vinden om op schaal na te maken.
Hieronder een mooi voorbeeld.

De oudere generatie zal dit ongetwijfeld herkennen, de ouderwetse stoppaddestoel om kapotte sokken te stoppen.
De kleintjes zijn schaal 1:12

Het gaat hier te ver om alles te laten zien, dus daarom een paar verzamelfoto’s.

Diverse miniaturen, schaal 1:12 gemaakt van verschillende bijpassende houtsoorten, gepolijst en voorzien van een polish.

De meest mooie dingen kun je maken van Ebbenhout en Letterhout (ook wel slangenhout genoemd) in combinatie met zilver.
Alles schaal 1:12

Mede op verzoek van een aantal enthousiaste miniaturisten zijn indien mogelijk bijna al mijn miniaturen voorzien van een JoKra signering.
Als het uw belangstelling heeft gewekt, kijk dan vooral op mijn www.jokra.nl website.
Aan de hand van veel foto's op diverse pagina’s, laat ik graag zien wat er allemaal mogelijk is.
Tevens staan hier twee links op die verwijzen naar mijn webwinkels'.

Heeft u ideeën, vragen en/of opmerkingen, laat het mij gerust weten!
e-mailadres


© www.moetjekijken.nl