Suikerzakjes, de verzameling van Joke Hollander

Als meisje van tien jaar ben ik begonnen met het verzamelen van suikerzakjes. Meer kinderen deden dat en het leek mij ook leuk. Van deze en gene kreeg ik dan een zakje en zo is het begonnen.

Er is zelfs een echte ruilbeurs alleen van suikerzakjes geweest in Zwolle. Dat was een drukte van belang. Ook ging je met een vriendin wel een café of restaurant langs om een suikerzakje te vragen.

Zo heb ik doorgespaard tot ik een baan kreeg. De verzameling is in de kast gekomen en op een gegeven moment zelfs weggegeven. Daar heb ik later wel spijt van gehad. Toch de draad weer opgepakt en opnieuw begonnen zodat ik nu ruim 40 jaar suikerzakjes spaar.

De verzameling bestaat nu uit ca. 100.000 zakjes.

Sinds ik op rommelmarkten ben gaan snuffelen is de verzameling behoorlijk uitgebreid. Je kunt soms voor weinig geld een plakboek op de kop tikken, meestal zit daar wel iets in voor mijn gading. Ook kom ik op ruilbeurzen en in verzamelwinkels nog wel eens iets tegen. Daarnaast ruil ik per post. Sinds kort ook met buitenlandse verzamelaars.

De verzameling suikerzakjes is alfabetisch op plaatsnaam gerankschikt. Suikerzakjes van series, zoals bloemen en dieren gaan weer in aparte ordners. Ook zijn er zakjes zonder plaatsnaam, die gaan alfabetisch op naam van het bedrijf. Gemeenten, ziekenhuizen en molens gaan ook in een aparte ordner.

Er zijn klepzakjes, sealzakjes en als nieuwste de sugarbag. Er zijn verschillende fabrieken die suikerzakjes maken, maar de grootste fabriek is van Oodt in Oud-Beyerland. Tegenwoordig gaat er minder suiker in een zakje dan vroeger. In het kader van bezuinigingen is dat nu 4 gram.

Iedere verzamelaar bouwt zijn verzameling op zijn eigen manier op. Het is erg leuk om eens met elkaar te vergelijken. Omdat ik niet zoveel Nederlandse zakjes meer krijg, ben ik sinds een paar jaar ook met buitenlandse zakjes begonnen. Daar zitten erg mooie zakjes tussen.

Je kunt leuke dingen op suikerzakjes tegen komen zoals bedrijven of restaurants die van eigenaar veranderen of zelfs nu niet meer bestaan. Als een telefoonnummer verandert heb je ook weer iets aan de verzameling toe te voegen. Ook houd ik een aantekenboek bij van het aantal zakjes per plaats.
Aan het eind van het jaar wordt alles geteld en weet ik hoeveel zakjes ik heb. Sinds kort staat dit nu in de computer.
Meer weten over mijn verzameling suikerzakjes, mijn mail adres is:


© www.moetjekijken.nl