Aquarelleren

"My paintings are a window to my soul"

In 1984 ben ik begonnen met olieverf-schilderen bij het Kreatief Werkhuis in Barendrecht. Daar zat ik naast een mevrouw, die aquarelleerde, dat had ik nog nooit gezien en dat vond ik prachtig, die transparantie! Ik was met een olieverf een paar weken bezig en die mevrouw was aan het eind van de avond klaar en had een mooie aquarel geschilderd. Misschien was dat de omslag wel, dat je een beetje ongeduldig van aard moet zijn om te aquarelleren.

Nu aquarelleer in sinds 1993 full time met veel plezier. Ik heb hiervoor cursussen en workshops gevolgd, bij voorkeur bij kunstenaars die ik bewonder om hun schilderstijl. Verder heb ik teken- en schilderlessen gevolgd aan het Albeda College te Rotterdam.

Ook is in de loop van de jaren wel gebleken, dat ik eigenlijk elke dag zou moeten proberen om te schilderen om het goed onder de knie te krijgen. Nu na al die jaren ben ik nog steeds op zoek naar informatie en kennis op het gebied van aquarelleren.

Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk kennis op te doen, uit boeken, museumbezoek en het volgen van cursussen, workshops en schildervakanties. Je krijgt dan wel veel informatie, maar je kunt de technieken die je niet aanspreken links laten liggen en oppikken wat je interessant vindt. Ook adviseer ik iedereen die wil beginnen met aquarelleren om les te nemen bij een volksuniversiteit of iets dergelijks. Van je mede cursisten die zo'n cursus volgen kan je ook ontzettend veel leren, juist het met elkaar schilderen is heel leerzaam en gezellig.

Na een tijdje is het verstandig om bij verschillende mensen les te nemen, zodat je niet te veel benvloed wordt door n stijl. In het begin ben je al blij dat je een bloem een beetje leuk op papier kunt zetten, maar geleidelijk aan wil je steeds meer op het papier krijgen. Het leuke en uitdagende van aquarelleren vind ik dat het verrassend is. Je moet altijd maar weer afwachten hoe het uiteindelijke resultaat er uit gaat zien.

Mijn aquarellen hebben een geheel eigen stijl, door de verschillende transparante nat-in-nat verflagen, opgebouwd door krachtig kleurgebruik en de vaak geabstraheerde, suggestieve schildertoets. Een steeds terugkerend thema in mijn aquarellen is "spiegeling" een zeer inspirerend onderwerp. Ik hanteer een breed scala aan onderwerpen, zoals stillevens, portretten, landschappen, interieurs en dieren.

Tevens maak ik werk in opdracht. Zodra het weer het toelaat ga ik met enthousiaste medeschilders naar buiten om op locatie te schilderen. Voor liefhebbers organiseer ik regelmatig workshops aquarelleren. Vanaf 2000 ben ik deelnemer aan de Kunstroute Barendrecht, een evenement dat wordt gehouden het eerste weekend in oktober. Sinds 2006 ben ik lid van de Koninklijke Vereniging Beeldende Kunstenaars van België.

Om mijn werk toegankelijk te maken voor een breder publiek en het aquarelleren te bevorderen (omdat het een ondergewaardeerde schildertechniek is) heb ik in 2000 mijn eigen website ontworpen www.aquarelleren.nl waarop veel van mijn werken te zien zijn.
Voor meer info:


Ik wens u vooral veel schilderplezier!    Met vriendelijke groet Joke Klootwijk

© www.moetjekijken.nl