Joke Zonneveld, schilderend in contact met mijzelf

Joke Zonneveld + Spelend Schilderen = "Schilderend in Contact met Mijzelf"

Al van kinds af aan was ik geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Muziek was waar het om draaide in ons gezin en zo begon ik pas op latere leeftijd serieus te schilderen. Bloemen, landschappen, langzamerhand ontwikkelde ik steeds meer vaardigheden. Van kleine ansichtkaartschetsjes tot heuse schilderijen.

Tot ik een soort grens tegenkwam: Ik wilde niet langer naschilderen, maar mijn eigen beelden maken. En hoe doe je dat?

Eerst werkte ik bij Jan de Kok en leerde daar met andere materialen dan aquarel te werken, en ook andere materialen toe te voegen. Hier maakte ik een eigen mandalaschilderij naar aanleiding van een bezoek aan het Aboriginal museum in Utrecht. Stippeltje voor stippeltje werkte ik mijn beeld uit, met een saté prikker, gouache en pure aquarelverf.

Het schilderij hierboven was al een mandala, daar had ik al een cursus in gedaan. Ook daarin kwam aanbod hoe je al voelend je eigen beelden ontwerpt en uitwerkt. Hier zie je hoe ik een tekening van voorjaarsbloemen maakte, gebruikmakend van de mandalaregels.

Het waarnemen wat ik in de eerste fase van het aquarelleren heb geleerd komt me nog steeds goed van pas.

Ik maakte kennis met vrij aquarelleren bij de kunstenaar Moussa Tiba in Chartres. Ooit had ik hem op een vakantie in Normandië ontmoet. We gingen corresponderen, en uiteindelijk vroeg ik hem of hij mij les wilde geven. Zo maakte ik nog verder kennis met het vrije werken in aquarel.

En nog steeds was ik op zoek naar meer diepgang, naar het begrijpen van hoe ik echt in gesprek kon gaan met mijn beelden.

Toen kwam ik bij Michiel Dhont en daar leerde ik wat ik ten diepste zocht:

 

Een methode om mijzelf verder te ontwikkelen:

Schilderen vanuit de Beweging, want voelen is bewegen

Waarnemen, want dan kom je in gesprek met je beelden

Vragen stellen aan je werk, want dan komen er vanzelf de antwoorden die je nodig hebt.

Vanuit deze lessen met acrylverf ontwikkelde ik ook mijn aquarel-techniek in diezelfde vrijheid. Mijn vaardigheden van techniek tot voelen kwamen samen in deze aquarellen.

En al gauw wist ik: Hier ga ik les in geven.

En zo gebeurde het. Sinds 2008 heb ik mijn eigen Atelier De Rode Draad in Uithoorn waar ik zelf schilder en waar ik les geef in Spelend Schilderen. Want spelen is de essentie om tot eigen beelden te komen.

Ik weet nog hoe ik ooit als 7-jarige met Sinterklaas een verfdoosje kreeg en aquarel is altijd mijn favoriet gebleven. Zoals je hierboven ziet heb ik mijn eigen manier van werken ontwikkeld. Ik maak huiden van kleur, en werk daar later met kleurpotlood in, om dat te benadrukken wat ik aan vorm en beelden belangrijk vindt. Tijdens mijn lessen leer ik je je eigen beeldentaal te ontwikkelen.

Wil je meer weten over mijn manier van werken en wat daarbij komt kijken,

download dan mijn gratis E-Book : Schilderend in Contact met Mijzelf

En kijk dan ook eens rond op mijn site, dan krijg je een indruk wat ik te bieden heb.


© www.moetjekijken.nl