Kinderkamerkunst

Kinderkamerkunst is mijn lust en mijn leven

Jolanda de Jong is mijn naam en mijn grote hobby, zeg maar gerust passie, is het maken van kinderkamerkunst. In 2004 raakte ik burnout en stond mijn leven aardig op zijn kop. Aan het eind van deze burnoutperiode kwam ik in aanraking met schilderen en al gauw bleek dat kinderen me het meest inspireerde om leuke kunstwerken te maken. Het voelde goed om met kinderkunst bezig te zijn en het bracht me ongelooflijk tot rust. Het klinkt heel cliché, maar tijdens het schilderen kan ik de beslommeringen van alledag en van mijn werk in het onderwijs helemaal van me af zetten.

Inmiddels ben ik weer helemaal hersteld en gelukkig alweer enkele jaren werkzaam en een enorm leuke hobby rijker. Intussen is mijn schilderwerk uitgegroeid tot een leuke collectie Kinderkamerschilderijen. Ik werk meestal met acrylverf op doek, maar ik ben ook in voor nieuwe dingen. Op tekenles bij een kunstenares, maak ik vaak tekeningen met aquarelpotloden. Ook dit is heel leuk om te doen. Je kunt het tekenwerk na het tekenen met de kleurpotloden nog naschilderen met een nat penseel, maar meestal laat ik het zo. Ik heb een paar keer deelgenomen aan kunstmarkten. Hierop krijg ik heel leuke reacties. Mijn schilderijen werk ik meestal af met leuke accessoires, zoals glittertjes, foamplakkers, steentjes, veertjes en glitterlijm. Dit geeft een extra leuk 3-D-effect.

In januari 2007 ben ik gestart met mijn eigen kinderkunstatelier Art4joy. Het blijft echter niet alleen bij het maken van schilderijen voor de kinderkamer. Aangezien ik graag nieuwe dingen uit wil proberen, volgen er steeds nieuwe projecten. In de nieuw verbouwde slaapkamer van mijn dochter heb ik een grote muurschildering van Diddl gemaakt. Deze viel heel goed bij haar en haar vriendjes en vriendinnetjes in de smaak.

Vanwege de leuke reacties van kinderen besloot ik om vervolgens cursussen te gaan geven aan kinderen. Nu geef ik inmiddels iedere zaterdag een cursus voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Samen met de kinderen werken we aan leuke kinderkunst. Iedere les werken we met verschillende technieken zoals schilderen op doek, porselein beschilderen, glas beschilderen of leuke knutselprojecten. Het geven van deze lessen geeft me heel veel voldoening. Het is geweldig om te zien hoe creatief de kinderen zijn en elkaar helpen bij het maken van hun werkstukken.

Nog steeds maak ik met heel veel plezier kinderkamerschilderijen en probeer ik iedere dag te werken aan mijn kinderkunst. Momenteel werk ik aan een nieuwe collectie met als thema prinsessen en elven. Hierin probeer ik een eigen stijl te ontwikkelen en oefen met verschillende technieken. De schilderijen uit de vorige collectie bestaan uit allerlei probeersels en er zat geen eenheid in. Nu merk ik dat ik een voorkeur heb voor bepaalde afbeeldingen (prinsessen, elven, grappige dieren). Daarbij zie ik vaak bepaalde kleuren terugkomen in mijn schilderijen, waardoor je eenheid begint te zien. Inspiratie zoek ik voornamelijk uit boeken, kleurboeken en afbeeldingen die ik zoek op internet.

Jolanda de Jong

Jolanda is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl