Batman

Verzamelen zit bij mij in de familie: postzegels, haantjes, pillendoosjes, kerststalletjes, kerstmannetjes, strips, flippo's, en Batman. Toen ik klein was keek ik naar Batman op televisie bij Telekids en eigenlijk ben ik sindsdien aan het verzamelen. Over de jaren Batman is een onderdeel van mijn leven geworden: zelfs op mijn trouwdag was hij aanwezig in mijn manchetknopen en bovenop de bruidstaart.
Vaak wordt er aan mij gevraagd waarom ik dan fan ben van Batman en niet van een andere superheld. Het is misschien vreemd om te zeggen maar Batman is realistischer dan de rest; geen ruimtewezen zoals Superman, niet gemuteerd zoals de X-Men, niet gebeten door een radioactieve spin zoals Spider-Man en hij wordt niet groot en groen als hij boos is zoals de Hulk. Batman is een man die zijn leven heeft gewijd aan het bestrijden van misdaad en die daar hard voor heeft getraind en gestudeerd.
De veelzijdigheid van het karakter zorgt ervoor dat hij altijd interessant is gebleven. Hij is "the Caped Crusader", "the World's Greatest Detective" en "the Dark Knight", en heeft sinds 1939 al veel verschillende stijlen en cultuurveranderingen gezien. Er zijn verhalen met vrolijke kleuren en veel grappen, donkerdere verhalen met een serieuze ondertoon; verhalen van Batman als eenling maar ook als onderdeel van een team met Robins, Batgirls en andere sidekicks, of als onderdeel van de Justice League met Superman, Wonder Woman en andere helden. Er zijn al meerdere speelfilms over Batman gemaakt en er zullen er de komende jaren ook nog genoeg bij komen.

Mijn verzameling is erg divers: actiefiguren en ander speelgoed, t-shirts en andere kleding, posters, boeken, beeldjes, maskers, Lego, puzzels, bouwpakketten, miniatuurauto's, verpakkingen van eten en drinken, sierraden, flipperkast, promomateriaal, allerlei gebruiksvoorwerpen, als het maar van Batman is.
De spullen komen niet alleen gewoon uit een winkel, maar van over de hele planeet: van een t-shirt gekocht op de Etna tot een Batmobile uit Helsinki, dingen uit Singapore en dingen uit New York. Bij de meeste van de dingen uit mijn verzameling weet ik nog waar, wanneer of van wie ik het heb gekregen, en die verhalen geven een verzameling echt waarde.
Eigenlijk ben je er altijd mee bezig en ik ben in staat om van een flinke afstand een Batmanlogo te herkennen, hoe klein ook. Via het internet, markten en stripbeurzen is vaak nog wel iets te vinden om aan mijn verzameling toe te voegen, maar het gebruik van internet probeer ik te beperken in mijn zoektocht; er is zo veel te vinden online en "verzamelen" is voor mijn gevoel echt iets anders dan "kopen". Vrienden, collega's en familie associëren Batman met mij en dankzij hen groeit de verzameling ook altijd.

Ik deel mijn hobby graag: Ik heb eind 2006 met mijn verzameling in Museum Het Oude Slot in Veldhoven (www.museumoudeslot.nl) gestaan als onderdeel van de expositie "Verzamelaars vertellen" samen met drie andere verzamelaars. In het Michiel de Ruyter jaar (2007) hebben het Rijksmuseum en de Nieuwe Kerk op de Dam samen de tentoonstelling HELD gemaakt over helden en heldenverering, en daar heeft ook een klein deel van mijn verzameling tussen gestaan. Voor de lokale zender Brabant10 ben ik in 2011 geïnterviewd voor het programma "Mijn hobby en ik" en in juli 2017 zat ik in het programma "Verzamelkoorts" van SBS6. Daarnaast heb ik aan diverse projecten meegedaan van fotografiestudenten en fotografen, en aan interviews voor (lokale) kranten.

Het verzamelen zal door blijven gaan en ik hoop mijn verzameling nog vaker tentoon te kunnen stellen. Voorlopig staat het in een eigen Batmankamer thuis.
Voor vragen of als jullie nog iets van Batman hebben liggen, mail me dan gerust.
Ik ben ook te vinden op twitter: @de_haan_joost

Joost de Haan - Hoek


© www.moetjekijken.nl