Als enthousiaste verzamelaars van De Betuwe en Flipje, hebben wij het idee opgepakt om een website te maken over onze passieHet is toch eigenlijk ook logisch dat een alom bekend figuurtje, behorende bij een fabriek met een turbulent verleden, een eigen plek krijgt op de digitale wereld.
Deze website www.flipje-tiel.nl gaat over de jamfabriek "De Betuwe" uit Tiel. Vooral bekend door ons Flipje het fruitbaasje. Deze site staat vol met nostalgie en jeugdsentiment. Het is als het ware een roep uit het verleden.

Maatschappij 'De Betuwe', bekend bij velen vanwege Flipje en de jam, is ontstaan in 1885 aan de Grote Brugse Grintweg in Tiel.
Na de 1e helft van de jaren 30 ontstaat er de behoefte om ook op een andere manier reclame te gaan maken voor hun producten. Zo kwam reclamebureau 'Van Alfen' op het idee om een poppetje of mannetje te ontwerpen, om zo het publiek, winkeliers en grossiers meer aan te kunnen spreken. Zo is de geboorte van Flipje, het fruitbaasje van Tiel, een feit. Hij zorgt voor de grote bekendheid van de fabriek bij jong en oud.

Het is ongelofelijk dat een fabriek zo klein begonnen zo groot geëindigd is. De ontelbare advertenties, speelgoed, sleutelhangers, boekjes, potten, etiketten, blikken, enveloppen, briefpapier en nog véél meer, getuigen van een enorme creatieve inzet. Wij kunnen geen andere Nederlandse fabriek opnoemen die zo handig en veelzijdig gebruik heeft gemaakt van reclame(artikelen). Vooral hierdoor blijft het leuk om te zoeken naar dingen om aan de verzameling toe te voegen. En zal het ons niet gaan vervelen, want er is naar ons beste weten, niemand die precies kan vertellen wat De Betuwe allemaal heeft uitgegeven.

Onze verzamelwoede is nog lang niet over. We hebben zeker nog onze wensen van dingen die we nog graag aan de verzameling zouden willen toevoegen.

Joost en Jacqueline Meeter - Tiel

www.flipje-tiel.nl    email:

Joost is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl