Fototoestellen

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Jules is rond 1980 begonnen met het verzamelen van fototoestellen. Hij was werkzaam in de grafische industrie en werkte regelmatig met grote industriële camera's. Een collega van hem was begonnen als zelfstandig pianorestaurateur en hij ging regelmatig naar Engeland om oude piano's op te kopen uit pubs. Hij kocht dan ook wel eens oude fotocamera's op voor een paar pond. Die gingen dan met de piano's mee naar Nederland. Toen de collega de fototoestellen aan Jules liet zien was die meteen verkocht. Hij was zeer onder de indruk van die oude toestellen en nam ze direct over van zijn collega. Hij besefte dat deze oude fotocamera's, de bijzondere gebeurtenissen, die zich in het verleden hebben afgespeeld, hebben afgedrukt op het lichtgevoelige materiaal en daarmee een tijdsbeeld weergeven. Het was voor Jules steeds weer spannend wat zijn collega mee zou brengen van een reis naar Engeland.

Jules Faber staat naast een platencamera uit 1885,
gemaakt voor het fotograferen van landschappen
Houghton-Butcher Box Camera - Engeland ± 1916
Al vrij snel begon hij rommelmarkten af te lopen op zoek naar oude toestellen en toen zijn familie eenmaal wist dat hij oude fototoestellen verzamelt gingen ze voor hem kijken wat ze nog aan oude toestellen hadden liggen. Zo groeide zijn verzameling gestaag en na een paar jaar had hij al een aardige collectie oude fotocamera's bij elkaar verzameld. Hij heeft nu ongeveer 180 verschillende fotocamera's.
Landschapscamera Glasplaat foto
Het doel van Jules met zijn verzameling is niet om zoveel mogelijk fototoestellen te verzamelen, maar om die fototoestellen te verzamelen die een ontwikkeling in de fotografie laten zien. Jules heeft ook een document gemaakt met daarin in het kort de hele ontwikkeling die de fotografie heeft meegemaakt sinds het allereerste begin rond 1816. Dit document gebruikt hij ook om lezingen te houden over fotografie. Hij heeft dan ook niet alleen hele oude fototoestellen in zijn collectie, maar ook hele moderne.

In het allereerste begin werden de foto's gemaakt op een glazen plaat die voorzien was van een laagje teer. De glazen plaat moest uren belicht worden voor er een afbeelding op stond. De eerste fototoestellen waren ook niet meer dan een doos met een klein gaatje erin en achterin een lichtgevoelige plaat. De fotocamera's zijn onder andere gemaakt van karton, hout, metaal en bakeliet.
Stereo fotocamera uit 1898
met glasnegatieven
Kodak Disk 4000 uit 1982
Een van de oudste fotocamera's uit zijn verzameling is een stereo fotocamera uit 1898. Hij kreeg hem van zijn overbuurman die gemeenteopzichter was bij de vuilnisstort. Die zag hem bij het lossen van de vuilniswagen toevallig op de grond liggen. Hij heeft deze camera moeten restaureren want hij was in een heel slechte staat, maar hij vond het heel leuk dat hij deze bijzondere camera aan zijn verzameling toe kon voegen. Op de foto staat ook een stereo fotocamera, maar dan van een later type. Jules vindt het leuk om naast de fototoestellen foto's tentoon te stellen die met die toestellen gemaakt zijn. Zij geven dan een tijdsbeeld van de tijd waarin het fototoestel gebruikt werd. Hij heeft ook een viewer om stereo foto's mee te bekijken.
Spionage fototoestellen Toverlantaarn uit 1890.
Klik hier voor deze en andere fototoestellen
of klik op de afbeelding
In zijn verzameling heeft Jules bijvoorbeeld ook diverse polaroid camera's omdat die in de loop der jaren toch ook nog een flinke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Op de foto hierboven staan een aantal spionage fototoestellen, zoals het Cola blikje, de aansteker en de pen. Om te laten zien dat je er echt foto's mee kunt maken heeft hij een foto van zichzelf erbij gelegd die met het item gemaakt is. De foto's worden hierin al digitaal opgeslagen en via de computer uitgeprint.
Diverse soorten fotorolletjes Philips flashbox camera

Naast de fototoestellen heeft Jules ook allerlei accessoires, bijvoorbeeld om foto's te ontwikkelen, zoals belichtingsmeters en fixeer. Ook heeft hij diverse soorten fotorolletjes en flitslampen die in de loop der jaren in gebruik waren. Heel bijzonder is ook de Philips flashbox camera die speciaal geproduceerd is om de verkoop van Photoflux flitslampjes te stimuleren. De flitslamp is groter dan het toestel. Hij heeft zelfs een fototoestel dat door een gebruiker is omgebouwd van een glasplaat fototoestel in een toestel voor een fotorolletje. Er zitten veel bijzondere toestellen in zijn verzameling.

Verzamelbeurs
Op 24 november liet Jules Faber uit Uden een deel zijn verzameling fototoestellen zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via 06 3012 0715 of

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl