Speksteen: een hobby van Karin Robberse

Twee jaar geleden had ik veel behoefte aan nieuwe uitdagingen op hobby gebied en ben ik bij hobbyzaak de Hazelaar in Soest eens gaan informeren wat ik allemaal nodig had om een beeld van speksteen te gaan maken. Daar konden ze me haarfijn uitleggen welke materialen waarvoor bedoeld zijn en wat de verschillende eigenschappen van de soorten stenen wel of niet geschikt zijn voor een beginner als ik.

Op hun advies ben ik aan de slag gegaan met een mooi stuk Braziliaans speksteen. Ik wilde een beeld van mijzelf maken als klein meisje en heb een foto van mijn dochter genomen als voorbeeld voor het beeld. Inmiddels beoefen ik deze hobby dus ruim 2 jaar.

Informatie hierover haal ik veelal van het internet, een ware bron van informatie. Via Google zoek ik meestal op soapstone, omdat er namelijk in het buitenland veel meer informatie over speksteen te vinden is dan in Nederland.
Verder heb ik een paar boekjes gekocht om de nodige inspiratie op te doen. Een beeld dat in een dergelijk boek beschreven staat zal ik echter nooit precies namaken, want daar heb ik zelf te veel creatieve inspiratie voor. Meestal gebruik ik foto's van beelden en wordt mijn beeld min of meer een mix hiervan.

Een cursus volg ik niet want mijn gedachtegang is: als ik het cursusgeld nu eens besteed aan materiaal. Hoogstwaarschijnlijk verpruts ik dan wel de eerste paar stenen maar heb daar dan gelijk veel van geleerd čn heb ik in ieder geval het materiaal en een paar kleine beeldjes. De hoogte van het cursusgeld weerhoudt me ook vaak van het volgen van een cursus, ik spit liever het internet door en ga dan zelf aan de slag. Toch zou ik wel eens een beeld willen maken onder begeleiding van een geoefende beeldhouwer om de fijne kneepjes te leren.

Als er toevallig een expositie in de buurt is, ga ik zeker kijken vooral om te zien wat voor materiaal men gebruikt om de beelden te maken. Ik kijk dan zeker naar de diverse soorten steen die zijn gebruikt.

Eigenlijk ben ik een fulltime hobbyist, ik werk tussendoor buitenshuis voor de extra's in het gezin, maar meestal ben ik van 's morgens vroeg tot 's avonds laat creatief bezig. Speksteen beelden maken is daar een onderdeel van, het maken van Fimo kralen en sieraden is mijn grootste hobby en neemt de meeste tijd in beslag. Maar als ik eenmaal een beeld onder handen heb, ben ik daar gerust 10 uur per dag mee bezig, een paar dagen achter elkaar, tot het helemaal klaar is.

Vast omlijnde plannen op het gebied van speksteen heb ik eigenlijk niet. Maar vooral het maken van beelden die me energie geven, beelden waar ik iets van mijzelf in kan stoppen wil ik nog heel graag blijven maken. Beelden in opdracht maken doe ik hooguit 2 keer per jaar, omdat dat meestal voor een bepaalde datum af moet, en dat werkt bij mij niet goed. Liever maak ik een beeld spontaan, meestal vliegt het beeld er dan in 1 keer goed uit. Ik ga dan de goede steen kiezen (kan soms wel een paar uur duren) en als ik dan eenmaal de raspen en vijlen te pakken heb, kan je na een paar uur al precies zien wat het wordt; het schuren en polijsten is dan nog het meeste werk.

Omdat ik vind dat er veel te weinig goede informatie in het Nederlands op het internet te vinden is heb ik een website gemaakt: www.creatiefs.nl. Aan de reacties die ik op mijn site krijg merk ik, dat dit heel goed aansluit bij de behoefte. Veel mensen bezoeken de site, er worden echter relatief weinig vragen gesteld, dus ik neem aan dat mijn site voldoet aan eventuele vragen van de bezoekers.

Omdat ik auteur ben van hobbyboeken voor Forte Uitgevers, leek het mij aardig om van de restanten van de beelden kleine sculptuurtjes te maken, waarvan men zelf sieraden kan maken. Deze sieraden en hoe je ze kunt maken staan in het boek: Speksteen vormen voor sieraden, te vinden op mijn website: karinrobberse.exto.nl.zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl