Karin van Groen's verzameling schuifpuzzeltjes

De geschiedenis van de schuifpuzzel gaat tenminste terug tot 1878 toen de grootste Amerikaanse puzzel-expert Sam LLoyd de hele wereld volgens eigen zeggen gek maakte met zijn nieuw ontdekte puzzel. Deze ontdekking was een variant op een minstens 8 jaar eerder verkochte puzzel in New York.

De aan iedereen overbekende Rubik's Kubus van Ernö Rubik,welke 100 jaar later de wereld veroverde, is een 3-dimensionale variant hierop.

Er zijn inmiddels duizenden verschillende varianten van de schuifpuzzel op de markt, al of niet voorzien van een bedrijfslogo of reclametekst.


Voor mij is het verzamelen van schuifpuzzels begonnen toen ik een jaar of 12 was. Dat is nu een dikke 20 jaar geleden. Ik vond het toen gewoon een erg leuk bezigheid. Op rommelmarkten en de vrijmarkt op Koninginnedag kon ik voor dubbeltjes en kwartjes vaak weer wat nieuwe exemplaren kopen.

Inmiddels heb ik er zo'n 300. In verhouding met anderen ben ik een relatief kleine verzamelaar, er zijn mensen die er reeds duizenden hebben.

Ik probeer nog steeds om ze te vinden om rommelmarkten en dergelijke. Op internet zijn op veilingsites ook wel schuifpuzzels te vinden, maar daar gaan enorme bedragen in om. En dan te bedenken dat de puzzels vaak gratis weggegeven zijn door bedrijven, als een soort reclame.


De lol voor mij is dus om echt te zoeken en dan te vinden.

© www.moetjekijken.nl