Ik heet Katinka Janssen en ik verzamel KOOKWEKKERS

Katinka Janssen

Dat doe ik al vanaf 8 oktober 1993.
Hoe ik hiermee begonnen ben? Nou dat is eigenlijk best een grappig verhaal. Ik kom uit een familie waarbij iedereen verzamelt. Mijn man verzamelt padvinderij, scouting, Jamboree. Mijn vader verzamelde miniatuur autobussen. Moeder: olifanten. Schoonpa: fossielen. Schoonma: Goebel diertjes, pillenpotjes en mineralen.

En ik…ik verzamelde voor iedereen heel fanatiek mee, maar verzamelde zelf niks. Op een dag vroegen vrienden aan mij of ik nooit iets had WILLEN verzamelen. Ik antwoordde daarop dat ik altijd wel heel verlekkerd naar eierwekkers / kookwekkers had gekeken. Want je had zo'n leuke exemplaren. Appel, tomaat, paprika, kip, ei, kokje, ui, aubergine…

Vitrinekasten met kookwekkers

Weet je…zoiets moet je niet zeggen, vlak voor een bruiloft! Op 8 oktober 1993 zijn mijn man en ik getrouwd, en bij ons kwamen ze dus NIET met een 'peper en zoutstel', maar diverse vrienden hadden een kookwekker voor mij meegebracht. En toen ik die grappige dingetjes zo zag staan op de geschenken tafel grijnsde ik van oor tot oor en zei tegen mijn man: 'Nou heb IK ook een goede reden om te gaan verzamelen!'

Planken vol kookwekkers

En zo is het begonnen. Eerst stonden ze in de gang van onze flat in een apart klein kastje. Na de verhuizing kregen ze een mooier plaatsje, in een mooiere kast in de keuken. Maar al gauw groeiden ze daar uit. Vervolgens werd er een nieuw plaatsje gevonden in huis: in de gang in een omgebouwde boekenkast. Extra plankjes erin, en sparen maar!

Overal zoek ik. Op elke vakantie, of elk dagje uit. Elke winkel die wel eens een kookwekker zou kunnen hebben werd doorgesnuffeld. Faillissementsverkopen, fabrieksverkopen, noem maar op. Elk reclameblaadje werd uitgeplozen. Kruidvat, Xenos, Etos, Blokker, Hema, V&D…en als er dan eentje instond, vlug op de fiets naar de winkel! En natuurlijk zocht nu ook de rest van de familie mee. Ik kreeg leuke buitenlandse exemplaren die men van vakantie mee terug nam. Collega's die met een nieuwe kookwekker aan kwamen: 'Heb je deze al?' Zo leuk! Dan merk je pas echt hoeveel mensen er aan je denken!

Planken vol kookwekkers

Toen ik er 172 had, begon de kast in de gang al weer aardig vol te raken. En inmiddels had ik ook het medium marktplaats en eBay 'ontdekt'. Via dat medium heb ik niet alleen veel uitzonderlijk mooie kookwekkers op de kop kunnen tikken, maar ook 3 medeverzamelaars en nog enkele mail-vriendinnen uit Amerika.
Één medeverzamelaar woont in Meijel, en de andere in Rotterdam. De derde medeverzamelaar is een Duitse die zelf al drie keer in het Guiness Book of Records gestaan heeft, met haar Collection Kitchen Timers. Deze drie medeverzamelaars zijn inmiddels goede vriendinnen geworden. We mailen elkaar als we iets ontdekt hebben in een krantje of op internet. Soms wordt er voor elkaar iets gekocht, en vaak wordt er onderling geruild.

Met drie Amerikaanse eBay verkoopsters heb ik een leuk contact opgebouwd. Slechts 1 keer heb ik van elke verkoper iets gekocht. Maar op de een of andere manier klikte het meteen. We mailen over en weer, en dan gaat het niet alleen over kookwekkers, hoor!

In februari 2007 stond ik met mijn verzameling kookwekkers op de Collectors Fair in Eindhoven, waar ik mee deed met de verkiezing 'verzamelaar van het jaar 2007'. Ik heb een nominatie in de wacht gesleept, waarmee ik tot 1 van de 5 beste verzamelaars uitgeroepen werd, van de 14 verzamelaars die mee deden. Uiteindelijk gingen de 1e, 2e en 3e plaats NET aan mijn neus voorbij, maar hee….de 4e plaats is toch ook niet slecht, voor iemand die dit voor de eerste keer doet? Ik ben er zo trots op!
De 434e kookwekker kreeg ik van een bezoekster op die beurs. De donderdag voorafgaand aan de Collectors Fair had ik in de krant gestaan, en deze bezoekster had voor mij een kookwekker in de vorm van een 'snowglobe' met aan de binnenkant een kikkerkoning, je weet wel…die van het sprookje. Die betoverde prins, gouden bal, en die prinses die hem een kusje moest geven. Geweldig vind ik dat. Dat er zomaar iemand…een totaal vreemde, mij een kookwekker geeft.

Inmiddels is mijn verzameling uitgegroeid tot 654 stuks, dit is de stand op 16.2.2011. Die 599 kookwekkers passen natuurlijk ALLANG niet meer in die ene kast waar ik het over had. Inmiddels is de kast reeks uitgegroeid tot 5 kasten. Die staan allemaal in de gang. Regelmatig komt bezoek even kijken naar mijn verzameling. 'Wat is er nieuw?' vragen ze dan. En dan begin ik ze aan te wijzen. Zelfs de postbode heeft een 'rondleiding' langs mijn collectie gekregen. Hij moest toch ook weten wat er in al die vele pakjes zat die hij steeds aan mijn adres bezorgde!

kookwekkers met diergeluiden

Ik heb niet alleen kookwekkers die 'rrrrrrinnnng' zeggen. 2 hanen kraaien als die afgaan. De kikker kwaakt. De beagle blaft. De kat miauwt en de kalkoen…nou ja…die maakt dus een kalkoenen geluid.

'Wat zoek je nog?' vragen ze me wel eens. Och jee! Ik heb voor mezelf een heel naslagwerk gemaakt met plaatjes die ik van internet 'afpluk'. Kijk, als je alleen je bankrekening leeg trekt, en alleen maar koopt koopt koopt, en daarbij niet op de kleintjes let, is het geen verzamelen meer, hè? Dus soms zijn kookwekkers gewoon te duur. Ik sla dan WEL het plaatje op, zodat ik wel weet wat er nog is en ik er regelmatig verlangend naar kan kijken! Er is nou eenmaal geen catalogus van, dus dan moet je zelf inventief worden, he?

Toch kan ik nog wel vertellen wat ik op dit moment nog specifiek zoek, en hoop dat ik die toch nog eens op de kop kan tikken: een paar jaar geleden hadden ze kookwekkertjes bij de Kruidvat. Met een ronde onderkant, en van het merk WEEBLE. Een toepasselijke naam, want ze wiebelden dus ook. Ik heb toen de hele serie kunnen kopen, behalve het eendje. En die zoek ik dus nog. Verder heb ik nog een smiley met zijn lach over de draai schijf heen. En er is er ook nog een smiley met zijn lach onder de draai schijf. Die zoek ik nog. Minnie en Mickey mouse als kookwekkerkookwekker serie home grownDaarnaast is er een serie kookwekkers van 'home grown' waarbij groente en fruit als basis voor een dier gebruikt zijn. Ik zoek hiervan een witte rettich ijsbeer.
Ik ben ook best brutaal. Op een leuke manier dan. Zo heb ik al meerdere malen brieven gestuurd naar Disneyland Parijs en Disneyworld Orlando. Ik vroeg of ze geen kitchen timers wilden maken van mijn favoriet Stitch, en Lilo. Of van de Disney prinsessen. Of van Donald, Katrien (Daisy) en Dagobert Duck. Ik heb namelijk al een Mickey en Minnie Mouse, dus dat zou best kunnen. Helaas kreeg ik een afwijzing. Disney zoekt namelijk niet zelf zijn souvenirs uit. Dat hebben ze uitbesteed aan een onafhankelijk buro.

Ook zou ik wel willen dat een fabrikant een verkenner en een welp in de vorm van een kookwekker zou maken. Dat zou nog vechten worden, of die bij mijn man in zijn padvinderij verzameling 'mag' of in mijn kookwekker verzameling. Of een kookwekker in de vorm van een smurf. Dat zou ook gaaf zijn. Voor zowel de smurfen verzamelaars, als de kookwekker verzamelaars. Ach ja…wie weet. Misschien gaat dat ooit nog gebeuren. Als een fabrikant in de gaten krijgt, dat er zoveel scouting verzamelaars over de hele wereld zijn, of zoveel Disney fanaten, of smurfen verzamelaars.
Vitrine met kookwekkers Och, als ik het toch eens voor het zeggen had!!!

Mijn grootste droom? Ooit een gecombineerd museum te beginnen. Met daarin 3 verzamelingen: de fossielen van mijn schoonvader, de padvinderij van mijn man, en mijn eigen kookwekker verzameling, 1 keer entree betalen, en 3 verzamelingen kunnen zien. Ik zou dan een kleine aparte ruimte vrij houden voor tijdelijke verzamelingen van andere mensen. Zij zouden daar dan gedurende een maand hun verzameling mogen tonen, zodat meer mensen weten dat dat item door iemand verzameld wordt. En bij de ingang een heel groot prikbord, waar iedereen die iets verzamelt zijn of haar visitekaartje achter kan laten.

Klik hier voor nog meer fraaie kookwekkers

Als u nog een leuke kookwekker voor mij heeft: mail me dan gerust:

Katinka Janssen : e-mail

© www.moetjekijken.nl