Brandweerhelmen

Op 11 jarige leeftijd hadden we een brand oefening op de school waar ik destijds op zat. Ik was daar erg van onder de indruk en zelfs soms angstig van, maar nadat ik een oude uniform jas van mijn opa had gekregen was het hek van de dam. Ik wilde er ook een helm bij hebben en dan wil je ook nog weer andere type’s. Veel moet je dan ook in andere landen ruilen om leuke dingen te pakken kunnen krijgen. Dus ook diversen talen spreken is van belang maar vaak kom je met engels al erg ver. Het uitpluizen van internet site’s per dag om te zoeken naar nieuwe aanwinsten is toch al snel zo’n 1 – 1.5 uur per dag.

Ik verzamel het meeste oud Nederlandse helmen en dan liefst de lederen van bijvoorbeeld de korpsen:
Amsterdam, Haarlem en Tilburg.
Ook bestaat mijn verzameling uit zo’n kleine 45 Gallet F1 helmen, in allerlei kleuren en rangen. Mijn oudste helm is een ademlucht helm van Siebe Gorman welke de eerste ademlucht helm heeft ontworpen. Hierbij hoort een slang met een voetpomp waarmee de brandweerman zuurstof kreeg de helm, de helm dateert uit 1860.

Ik werk als automonteur en volg nog 1 dag een opleiding voor bijscholing. Ik wil hierna de opleiding gaan volgen voor beroepsbrandweerman.

Daarnaast zit ik bij de Brandweer Club Twente ( www.brandweerclubtwente.nl ) waar wij met 8 personen 5 oldtimer brandweer voertuigen hebben. Daar rijden wij dan optochten mee of assisteren bij open dagen of andere activiteiten.

Kees Verwijs

© www.moetjekijken.nl