Antieke en bijzondere wekkers

Mijn naam is Klaas Snijder en ik verzamel wekkers. Rond 1980 ben ik hiermee begonnen.
Na het repareren van een kapotte wekker raakte ik in eerste instantie gefascineerd door het raderwerk.
Maar, nadat ik in Amsterdam een heel aparte wekker had gekocht, een wekker gemonteerd op twee grote bellen met daaronder een mooi gevormd plankje, lette ik meer op het uiterlijk van de wekker. Vanaf dat moment is het verzamelen van bijzondere wekkers begonnen.
Wekkers met aparte bellen, met versiersels, met een mooie of extreme vorm of een bijzonder mechaniek.
Mijn eerste bijzondere wekker
4 bellenwekker mechaniek voor bewegende ogen turner maakt reuzenzwaai
Het vinden van die bijzondere exemplaren is niet eenvoudig, want van deze wekkers werden er rond 1900 minder gemaakt dan van de meer gangbare types.

Door de stijgende vraag naar wekkers, ontstond er na 1880 een enorme concurrentiestrijd tussen de wekkerfabrikanten. Om de paar jaar kwamen er nieuwe modellen op de markt: wekkers zonder bel, of met een, twee,  drie, vier, zelfs met vijf bellen. Je kon ook gewekt worden door een muziekje, een sirene of een drumsolo.

Mijn voorkeur bij het verzamelen gaat uit naar wekkers van voor 1920, omdat in de periode van 1870-1920 enorm veel aandacht werd besteed aan het uiterlijk van dit massaproduct.

wekt met sirene wekt d.m.v. drumsolo wekker met 2 bellen en 2 klepels

Heel fraai zijn ook de vroege kinderwekkers met mooie, vaak bewegende, afbeeldingen voor de wijzerplaat. Zo is er een wekker, met op de wijzerplaat een groep sporters. De turner op de voorgrond maakt om de paar seconden een reuzenzwaai !

Op 21 en 22 november 2015 waren ongeveer 60 wekkers te zien op de beurs Hobby en vrije tijd in het WTCExpo te Leeuwarden.

Klaas Snijder  -  e-mail:


© www.moetjekijken.nl