Koorzang

Janneke Maas houdt van zingen, zingen als sopraan op een koor. Dat doet zij al meer dan 40 jaar, waarvan 34 jaar op het Pauluskoor in Amstelveen. De repetitie's zijn altijd op maandagavond, waarvan ze er zelden een mist, hoewel zij al meer dan 3 jaar in Friesland woont.

Het Pauluskoor met ruim honderd leden bestaat al sinds 1938 en is daarmee de oudste oratoriumvereniging in Amstelveen. Het koor geeft gemiddeld 1 à 2 keer per jaar een uitvoering met werken zoals: onder andere de Matthäus Passion van Bach, Schöpfung van Haydn, Weinachtsoratorium van Bach, Requiem van Mozart en nog vele andere koorwerken van bijvoorbeeld Mendelssohn, Verdi, Bruckner, Fauré, Händel, Schubert, en vele andere componisten.

Maar een hoogtepunt was wel de uitvoering met werk van Rossini en Puccini in het Concertgebouw in Amsterdam, dit in verband met het 65-jarig bestaan van het koor in oktober 2003. Vier koren van dirigent Marcel Joosen werkten hier aan mee. Het repeteren gaat alsvolgt: eerst per stemsoort, vervolgens zingen de sopranen, alten, tenoren en bassen samen, tenslotte moet er dan ook nog geoefend worden met het orkest om alles feilloos te laten klinken en de dirigent tevreden is.

Het instuderen van deze koorwerken vraagt dan ook enige maanden tot soms zelfs ruim een jaar – dit afhankelijk van de moeilijkheidsgraad - deze inspanningen worden echter rijkelijk beloond als de uitvoering succesvol verloopt. Mits zij niet aan de zangstudie is, de vogeltjes buiten fluiten en het weer maar een klein beetje aangenaam is, dan vind je Janneke in de tuin. Daar is ze op zulke dagen niet uit weg te slaan. Ben je haar kwijt, zoek tussen de planten, bomen en struiken, daar vind je haar zeker. Het zingen heeft ze dan ook vast van de vogels geleerd.
www.pauluskoor.nl
  

© www.moetjekijken.nl