Leerbewerken


Het bewerken van leer vindt zijn oorsprong bij de cowboys en indianen in Amerika. Zij maakten en bewerkten zadels, zadeltassen, riemen, etc. Nog steeds is het leerbewerken heel populair in Canada en de Verenigde Staten. Daar komen ook veel boeken en gereedschappen vandaan. Ik heb de techniek 30 jaar geleden van mijn moeder geleerd en zij weer van een vriendin die in Canada heeft gewoond.

Het leer wordt nat gemaakt vr het bewerken, daarna wordt er met beiteltjes en een rondsnijmesje een patroon op gemaakt. Het leuke van dit bewerken is dat je alles op het leer kunt zetten. Data, naam, initialen, figuren, hobbys, etc. Elk stuk is weer uniek, daarom is het altijd leuk voor je zelf of als cadeau. Ook kun je er van alles van maken, een tas bijvoorbeeld net zo hoog en breed als je zelf wilt.

Sinds een paar jaar werk ik ook met leer dat is opgedoken uit de Waddenzee, het heeft langer dan 250 jaar op de zeebodem gelegen en ziet er nog prachtig uit.

Vanaf 1998 geef ik cursussen leerbewerken in Den Burg, op Texel. Kijk voor meer informatie op mijn website www.leerbewerken-texel.nl

Lilian Koorn


© www.moetjekijken.nl