Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Mini wc'tjes

Het begon allemaal in 1982/83. Onze vader kreeg een wc'tje van de SALO (Verenigde Samenwerkende Loodgieters). Dat wc'tje heeft heel lang thuis op het dressoir gestaan. Toen ze er nog een bij kregen bedacht mijn moeder om wc'tjes te gaan sparen. Vader was immers loodgieter, dus dat was heel toepasselijk.

Hier begon het mee Handwaspompje Laurel & Hardy

Tijdens hun vakanties kwamen ze vaak in souvenirwinkels en daar troffen ze allerlei wc'tjes aan. Die werden dan thuis neergezet. Familie en vrienden zagen de verzameling groeien en gingen er ook aan meewerken. Iedereen kreeg de vraag om op vakantie uit te kijken naar wc'tjes. Ook wij deden daar aan mee. Zo kregen onze ouders van over de hele wereld wc'tjes aangeleverd. Uit Australië, Amerika, Europa, Azië, alleen uit Afrika hebben we ze nog niet.

Het is een bijzondere hobby. Er zijn maar weinig mensen die wc'tjes sparen. Je ziet ze eigenlijk ook nergens. Soms ergens in het vieze dingen hoekje van een souvenirwinkeltje of op een rommelmarkt. Mensen kijken af en toe raar op in de winkel als je dan toch vraagt of ze nog een wc‘tje hebben. Soms verwijzen ze je dan naar het gewone toilet, maar we willen toch echt een miniatuur wc-tje .

Onze vitrinekast

De mooiste in de verzameling is de eerste die we kregen. Het is een soort Delfts Blauw wc'tje met plek voor 3 pennen. Heel praktisch op het dressoir bij de telefoon. Ook een bijzondere is de outback dunny uit Australië op de volgende foto. Omdat deze zo mooi is en omdat we een speciale band met Australië hebben (onze familie woont daar). Outback dunny's hebben ze ook in het wild gezien. Het mooie van die dunny's uit Australië is dat ze kraakhelder zijn en altijd voorzien zijn van wc papier. Ook tijdens de coronacrisis…

Outback dunny uit Australië

Onze ouders zijn de verzameling gestart en na hun overlijden vonden wij het een eer om de verzameling voort te zetten. We kochten een nieuwe verzamelkast die een mooie plek in huis kreeg. Het aantal wc'tjes groeide gestaag. We hebben er nu 186! We vinden het leuk de verzameling verder uit te breiden, dus als er mensen zijn die ons daarbij kunnen helpen, dan heel graag.

Het is een beetje rare verzameling misschien en tegelijkertijd is een wc een alledaags ding. Eigenlijk iedereen in de wereld gebruikt een wc. Kijk dus goed om je heen, waar je ook bent, met of zonder hoge nood, en verras ons met een aanwinst voor onze verzameling. Reageren kan via e-mailadres

Ons Instagram account is www.instagram.com/toiletjes.v

Linda en Hans

© www.moetjekijken.nl