Fotograferen van wilde planten

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto

Zwanenbloem Lenteklokje Grote kaardebol
Zwanenbloem Lenteklokje Grote kaardebol

In het jaar 2007 kreeg ik het idee na een excursie van de plaatselijke natuurvereniging. Veel planten bleken een verhaal te hebben in hun naam. Bijvoorbeeld Sleutelbloem, Hondsdraf, Madeliefje etc.

Aangezien internet toen ook al belangrijk was kreeg ik het idee om hierover een website te maken. Hoe mooi kon het zijn. Alle dingen die ik leuk vond kon ik combineren. Ik kon een website maken. Ik kon foto’s maken van een heel leuk onderwerp (planten!) en ik mocht al die planten opzoeken (dus nog meer leuke excursies!).

Grote ratelaar Kleine ratelaar Gele lis
Grote ratelaar Kleine ratelaar Gele lis

Niet alleen de Nederlandse naam van een plant kan interessant zijn maar ook de wetenschappelijke naam (eigenlijk is de Latijnse naam wat iedereen zegt niet echt goed.) Neem bijvoorbeeld de plant Grote ratelaar. Groot omdat er ook een Kleine ratelaar is (logisch dus!). De naam Ratelaar is vanwege het feit dat als de plant uitgebloeid is de zaden rammelen als een soort ratelaar in de opgedroogde huls (iets minder logisch!). De wetenschappelijke naam van deze plant is Rhinanthus angustifolius. Rinanthus is afgeleid van Rhinos (Grieks) en betekent "neus", en Anthos (Grieks) wat "bloem" betekent. Dit omdat de bovenlip van de bloem neusvormig is.
Angustifolius komt van Angustus (Latijn) en betekent "smal", en van Follum (Latijn) en betekent "blad", verwijzend naar de lancetvormige bladeren. En zo zijn er nog vele plantennamen met een uitdagende wetenschappelijke naam die heel vaak iets anders betekent dan de Nederlandse naam.

Paarse dovenetelIn de loop der jaren is de website steeds veranderd. Ik leerde hoe je een goede website kon maken (webdesign) en mijn zoon (12 jaar) ook. Later zou ik hiervan heel veel profiteren. Tientallen foto’s zijn toegevoegd. En wat blijkt, in veel andere talen heeft een plant weer een andere naam die je weer op een heel andere manier laat kijken naar die plant. Bijvoorbeeld de Paarse dovenetel heet in Noorwegen Fliktvitann. Dit betekent "gelobde tweetand". Het gelobde slaat op de stengelbladeren van de plant. Met tweetand word bedoeld dat de roodpaarse bloemkronen een rechte buis hebben en dat de twee zijslippen een draadvormig tandje dragen. Op de foto van deze plant is dit goed te zien. Het is een beetje een technisch verhaal maar echte plantenliefhebbers snappen dit wel.

Nu 10 jaar verder heeft de website meer dan 600 artikelen. 300 Nederlandse plantennamen en 300 wetenschappelijke namen. De site ziet er prachtig uit. Mede dankzij mijn zoon (die nu informatica studeert). De website is prima te bekijken op een mobiel of tablet en groeit nog regelmatig (hij is nooit klaar). Er zijn nog honderden plantensoorten. Er staat nu een verklaring van 6 talen per plant maar dit wordt nog uitgebreid. Ook staat er in het keuzemenu een knop hulp. Die kan ik altijd gebruiken!!

Dagkoekoeksbloem Bermooievaarsbek Vingerhoedskruid
Dagkoekoeksbloem Bermooievaarsbek Vingerhoedskruid

Neem eens een kijkje op de website www.plantennamen.info, daar staan ook mijn contactgegevens.

Maarten van der Veer

© www.moetjekijken.nl