Rubiks kubus in films

In veel films komt een Rubiks kubus voor. Soms prominent in beeld, of een kubus ligt achteloos op tafel en speelt geen rol in de film. Een Rubiks kubus is vaak maar een moment in beeld, soms maar een seconde, je moet een kubus dan toevallig zien.
Eind 2018 zag ik in één week tijd in twee films een Rubiks kubus. Dat bracht mij op het idee "Rubiks kubussen in films" te gaan verzamelen en een overzicht te maken met films waarin een kubus voorkomt.
Op internet is bijna alles te vinden, de zoekopdracht "Rubiks kubus in film" leverde mij heel snel allerlei filmtitels op.
Ik heb een overzicht gemaakt met 97 filmtitels, aflopend op jaartal, waarin de Rubiks kubus zelf voorkomt, een variant ervan of waarin de Rubiks kubus genoemd wordt.
De oudste film die ik ken met een kubus is uit 1982, de nieuwste film is uit 2020.

Voorbeelden van een Rubiks kubus in de films Despicable Me 3 en Wall-E:

Rubiks kubus in film Despicable Me 3

Rubiks kubus in film WALLE - 2008

Mijn bronnen zijn:

 • Een zeer informatieve site over van alles over de Rubiks kubus ruwix.com.
 • De website rubikscubesinmovies.com
 • De online databank met informatie over films www.imdb.com (Internet Movie Database).
  Trefwoord "rubik's-cube" levert meer dan 150 hits op voor films en televisie series.
 • Toevallige ontdekkingen (10) door mijzelf, lang niet iedere kubus die in een film voorkomt is gemeld in de Internet Movie Database.

Heeft u een Rubiks kubus in een film gezien die nog niet in mijn overzicht voorkomt, geef het mij door. Ik wil graag de volgende informatie weten:

 • Titel van de film
 • Jaartal
 • Een foto van het moment dat de kubus in beeld komt, een foto kan met een smartphone, tablet of digitale camera gemaakt worden.
 • Tijdstip dat de kubus ongeveer voorkomt, bijvoorbeeld halverwege de film.
 • Situatieschets van de kubus, is de kubus kort of lang in beeld, welke actie is te zien met betrekking tot de kubus.

Wat is een Rubiks kubus?

Dit is een puzzel in de vorm van een kubus. Een kubus heeft 6 zijden, elk zijvlak heeft een andere kleur. Meestal bestaat een kubus uit 3 rijen van elk 3 blokjes. Elke rij met blokjes kan zowel horizontaal als verticaal worden gedraaid. Het is de bedoeling de rijen op de juiste manier te draaien, zodat een door de war gedraaide kubus terug gedraaid wordt naar een positie met egale zijvlakken.
Andere namen voor Rubiks kubus zijn Rubik's Cube (engels), Hongaarse kubus, draaikubus of puzzelkubus.
Voor het oplossen van de Rubiks kubus kijk op www.rubikskubus.nl

Mijn fascinatie voor de Rubiks kubus

Rubiks kubus boekjes met oplossingIn 1974 is de Hongaarse kubus ontworpen door de Hongaarse onderwijzer Ernő Rubik, hij gebruikte de kubus tijdens zijn lessen. Een spellenmaker is de Rubiks kubus rond 1982 gaan uitgeven, het werd een grote hype.
Ik kocht een kubus en draaide er behoorlijk aan. Ik had geen idee hoe de kubus goed te draaien was. Internet bestond nog niet, maar in een boekenwinkel zag ik het boekje 'de puzzelkubus' voor ongeveer vijf gulden. Ik kocht het met het idee 'dat zal toch niet lukken', maar leuk voor de heb.
Met het boekje ging ik aan de slag tot mijn grote verbazing lukte het mij vrij snel de kubus weer goed te draaien. Dat was een euforisch moment, een bijzonder moment om voor het eerst van je leven een door jezelf 'schoon gedraaide kubus' in je hand te hebben. Ik bestudeerde het draaien. Na een tijdje kon ik iedere kubus binnen drie minuten schoon draaien.

Op rommelmarkten waren vaak kubussen te koop. Ik vroeg dan of ik mocht voelen hoe de kubus draaide en dan draaide ik de kubus gewoon even goed. Het kwam ook wel eens voor dat een kubus niet schoon te draaien was. Dan bleek bij doorvragen dat geprobeerd was met een schroevendraaier blokjes los te wrikken. Die blokjes waren dan verkeerd teruggezet.
Soms waren kubussen van zulke slechte kwaliteit dat blokjes spontaan los gingen. Dat werd dan gokken hoe het blokje correct teruggezet moest worden.

Rubiks kubus sleutelhanger Rubiks kubus rond Rubiks kubus met 28 lagen

Mijn verzameling kubussen bestaat uit een beperkt aantal exemplaren. Naast de gewone kubus heb ik bijvoorbeeld een kubusje als sleutelhanger, ronde kubus, een kubus met cijfers en een peperbus vormige.
Ik heb 4 boekjes over het oplossen van de kubus.
En ik ken enkele postzegels waar een kubus op staat, een Hongaarse en een Nederlandse postzegel en op 2 persoonlijke postzegels.

Hongaarse postzegel Rubiks kubus Hongaarse postzegel Rubiks kubus
Hongaarse postzegel 1982 Nederlandse postzegel 2015
Persoonlijke postzegel Rubiks kubus Persoonlijke postzegel Rubiks kubus
Persoonlijke postzegels

Wilt u contact opnemen met mij, stuur een e-mail naar:


© www.moetjekijken.nl