Conny Vandenbos

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Mijn vroegste herinnering aan Conny Vandenbos is een optreden in een show van Willem Ruis, waar ze het lied "Je gaat er uit" zong. Ik had toen nog geen idee wie de zangeres was, want van Conny Vandenbos had ik nog nóóit gehoord. De herinnering aan het lied vervaagde met de jaren, aangezien ik het slechts één keer gehoord had. Wat ik me er alleen nog van kon herinneren, was dat een man de echtelijke woning moest verlaten en dat er iets gezongen werd over 'vuile sokken' of iets dergelijks.

Songtekst van het lied "Je gaat er uit" Marc, een flink stuk jonger dan nu,
en diep onder de indruk van Conny!

In 1990 begon het allemaal echt. Ik zag Conny op TV tijdens het Hollandse Hits Festival "Ik ben gelukkig zonder jou" zingen. Wat een fantastisch nummer vond ik dat! De eerst volgende keer dat ik bij een platenzaak kwam heb ik meteen de CD "Het beste van Conny Vandenbos" aangeschaft waar dit nummer op stond. De nummers uit de jaren '60 op de CD waren onbekend voor me, maar de hits uit de jaren '70 bleek ik wel te kennen, al was het alleen maar omdat m'n moeder ze wel eens in de keuken zong.

Vlak daarna zag ik op een markt een single met het mooie "Ga nou maar" liggen, met op de b-kant het nog mooiere "Allener dan alleen". De verzamelwoede had zich aangediend! Alles wat ik van Conny tegenkwam kocht ik, en toen ik er achter kwam dat er een single bestond die "Je gaat er uit" heet, dacht ik: Zou dit dat ene nummer zijn dat ik jaren geleden zo leuk vond? De LP "Net als iedereen", waar "Je gaat er uit" de eerste single van was, kwam ik in 1991 tegen in een winkeltje in Sneek, waar ik toen nog op school zat. In de bus naar huis ging ik de teksten op de binnenhoes lezen en tot mijn grote vreugde zag ik in de tekst van "Je gaat er uit" de sokken staan waarover ik acht jaar eerder voor het eerst had horen zingen.

Fanstring Luciferdoosje Poster

Als ik nu terugdenk aan die tijd dat ik de LP "Net als iedereen" in de kast zette naast de enige andere LP die ik op dat moment van Conny had (de andere LP was de titelloze LP uit 1970), dan is er sinds die tijd veel veranderd. Inmiddels is mijn verzameling fors gegroeid (in totaal meer dan 210 platen en CD's) en toch is mijn verzamelwoede nog niet gestild. Naast platen ben ik ook artikelen uit tijdschriften en foto's gaan verzamelen, wat voor haar website www.connyvandenbos.com natuurlijk erg van pas komt.

Door de jaren heen heb ik Conny een aantal maal zien optreden, waarvan de eerste keer in 1993 was. Iedereen die de ervaring heeft Conny te hebben zien optreden, weet dat Conny een vakvrouw was, die haar optredens tot in de puntjes verzorgde. Na afloop van een aantal optredens heb ik Conny ook mogen ontmoeten, wat voor mij onvergetelijke momenten blijven.


Sigarenbandjes

Tijdens een ontmoeting na afloop van een radioconcert op mijn verjaardag in 1995 heeft ze me van een aantal liedjes vertelt hoe die tot stand zijn gekomen. Dat was uiteraard erg interessant, en een aantal van die kleine anekdotes is verwerkt in de biografie op haar website.

Fanatiek als ik soms kan zijn, heb ik regelmatig platenmaatschappijen bestookt met mijn CD-voorstellen, wat er in heeft geresulteerd dat er een aantal CD's van Conny is verschenen waar ik aan mee heb gewerkt. Voor de fans is dat denk ik alleen maar goed, want "Een roosje, m'n Roosje" heeft iedereen inmiddels in veelvoud in de kast staan, terwijl er nog zoveel mooie nummers op de plank liggen.

Conny Vandenbos (geboren op 16 januari 1937) was een Nederlands zangeres. Zij zong een overwegend Nederlandstalig repertoire.
Conny Vandenbos begon haar carrière in het AVRO-kinderkoor en maakte haar solo-debuut in februari 1960 het KRO-radioprogramma Springplank, waarin ze in naast Nederlandstalig liedjes Franse chansons zong.
In 1965 vertegenwoordigde ze Nederland bij het Eurovisiesongfestival. Met het liedje 't Is genoeg werd ze elfde.

Zie voor haar uitgebreide biogragfie www.connyvandenbos.com/biografie.htm

Op 30 september 2001 vierde Conny haar 40-jarig ariestenjubileum met een groots concert in het Scheveningse Kurhaus.
Op 7 april 2002 overleed ze na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd.

Tijdens de door Corita van Nes en mij georganiseerde Conny Vandenbosdag op 18 april 2004 werd me door meerdere mensen gevraagd of het niet tijd werd voor een website over Conny. En op 6 februari 2005 was het eindelijk zover!

website www.connyvandenbos.com Kaart uit een kaartspel

Het idee voor deze website www.connyvandenbos.com bestond al in 2003. Wegens tijdgebrek bleef het steeds bij voorbereidend werk, maar van iets concreets was nog geen sprake. Ik wilde ook geen website die maandenlang 'under construction' was op internet zetten, maar pas de lucht ingaan als alles af was. Nu weet ik inmiddels wel dat een website nooit 'af' is. Je leert constant dingen waarmee je de website kunt verbeteren, en uiteraard groeit mijn collectie materiaal nog steeds.
Zolang ik mezelf en anderen een plezier blijf doen met de website, zal ik er mee doorgaan. En dat is wat mij betreft en gezien de constante stroom van duizenden bezoekers per maand nog heel lang.

Alle nummers van Conny op
15 cd's te koop voor 49,99 euro
Toegangskaart voor het 40-jarig ariestenjubileum

De website heeft als doel een zo uitgebreid mogelijk beeld te geven van de lange carrière van Conny, maar ook om er voor te zorgen dat ze niet, zoals helaas zoveel artiesten die zijn overleden, in de vergetelheid raakt. Dat Conny nog lang niet vergeten is, bleek wel toen ik met Rob Janssen en Corita van Nes op 2 december 2007 een hommageconcert organiseerde in De Meervaart in Amsterdam. Op een gegeven moment zijn we gestopt met het benaderen van artiesten of ze meeMarc Bijlsma wilden doen, want wij werden door meer artiesten dan er in het programma pasten zelf benaderd of ze mee mochten doen aan deze hommage aan Conny. Uiteindelijk kon een uitverkochte Meervaart genieten van ruim drie uur liedjes van Conny, met liefde gebracht door vrienden uit het vak en collega-artiesten die haar altijd hebben bewonderd.

Op 7 mei 2017 verscheen (in een eenmalige oplage van 1.000 genummerde exemplaren) de oeuvrebox van Conny Vandenbos. In de box zitten 15 cd's waarop alles, maar dan ook écht alles staat wat ooit van Conny Vandenbos is uitgebracht, aangevuld met 35 nooit eerder verschenen liedjes. In totaal gaat het om ruim 300 opnamen! De box kost € 49,99 (inclusief verzendkosten binnen Nederland).

Marc Bijlsma, website www.connyvandenbos.com


© www.moetjekijken.nl