Miniatuur werktuigen

Marcel van Schayk uit Veghel is zijn hele leven is hij al zeer geïnteresseerd in miniatuur autootjes en landbouwwerktuigen. Al op hele jonge leeftijd begon hij ze ook echt te verzamelen. Wanneer hij ermee begonnen is en wat zijn eerste exemplaar is, kan hij dus ook echt niet meer zeggen. Hij is er al mee bezig zolang hij zich kan herinneren. Op een gegeven moment werd zijn verzameling te groot en hij besloot zich te gaan specialiseren in landbouw- en grondverzetmachines. Maar het is in de vitrinekasten te zien dat die specialisatie hem nog steeds zwaar valt, want een kast staat nog helemaal vol met bijzondere vrachtwagens.

Marcel is lid van 2 verenigingen met het thema miniatuur vervoersmiddelen. Hij is lid van de NAMAC de vereniging voor verzamelaars van auto’s in miniatuur en van L.C.N. de Landbouwminiaturen Club Nederland. De L.C.N. geeft het blad Agritoy uit. Al heel veel jaren bezoekt hij zo vaak hij kan de regioavonden van de NAMAC en de beurzen in Houten. Toen er sprake van was dat de regioavonden zouden stoppen door gebrek aan vrijwilligers en bestuur, besloot hij om dan toch zelf maar regiobestuurslid te worden.

De NAMAC organiseert 6 regioavonden per jaar. Voor de regio Brabant worden die gehouden in “De Meander” in Sint Michielsgestel. Er worden miniatuur auto’s geshowd, geruild, gekocht en verkocht en er worden presentaties gehouden. Ze willen nu ook 1 keer per jaar een veiling gaan organiseren voor een goed doel (Kika).

Marcel is ook heel creatief met zijn hobby bezig. Voor de tentoonstellingen heeft hij maquettes gebouwd om de landbouwwerktuigen en auto’s in hun natuurlijke omgeving te kunnen tentoonstellen. Hij heeft 4 houten platen gemaakt om de tractoren op te zetten. Dit was veel werk, vooral om het stoppelveld en de plantjes van de mais en de bomen te maken.

Marcel vertelde dat hij ook altijd wel wat onderdelen van vrachtwagens en tractoren heeft liggen om zelf weer een helemaal nieuw en mooi model van te bouwen. De laadbak hier op de foto heeft hij al helemaal glimmend opgeschuurd en een stuk lager gemaakt, want die was volgens hem te hoog. Er wordt een foto van een bestaand voertuig genomen om die vervolgens in miniatuur helemaal na te bouwen. Hij heeft zo ook een aantal unieke vrachtwagens gebouwd. Het valt dan niet mee om de kleine onderdelen daarvoor aan te komen.

Marcel verzamelt het liefst miniaturen in het formaat 1:43 of 1:50. De standaard is tegenwoordig 1:32. Hij heeft wel diverse miniaturen in dat formaat in zijn collectie, maar die staan in dozen op zolder opgeslagen. Het zijn oude miniaturen en daar is tegenwoordig niet veel belangstelling voor. De nieuwe miniaturen hebben veel meer detail.

Om zijn verzameling uit te breiden bezoekt Marcel alleen nog de grote beurzen voor miniatuur verzamelaars. Op marktplaats zijn in zijn ogen te veel handelaren die maar wat vragen voor een miniatuur (meestal de hoofdprijs). Rommelmarkten bezoekt hij ook niet meer, je moet er nog altijd de entree betalen en meestal vindt hij er toch niets meer van zijn gading. Maar op beurzen kan hij altijd nog wel iets leuks vinden voor een redelijke prijs.

Verzamelbeurs
Op 29 oktober 2023 liet Marcel van Schayk uit Veghel zijn verzameling miniaturen zien op de verzamelbeurs in Eerde. Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via de afdeling Zuid-Nederland.

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl