De Nederlandse Rijwielbelasting 1924 - 1941

Ik wil hier het een en ander over mij zelf vertellen. Allereerst zal ik mij even voorstellen, ik ben Marc Geluk en ik ben geboren in 1964 en ik heb twee kinderen. Kilian (1992) en Ilja (1993). Ik werk bij de Koninklijke Marine als sergeant wapentechnischedienst.

Ik ben op het idee gebracht door een man in Friesland, waar mijn ouders en ik een keer op bezoek waren. Hij vertelde toen dat hij rijwielbelastingplaatjes spaarde, hij wilde twee complete series sparen voor zijn zoon en dochter. Ik was toen ongeveer een jaar of 12, 13. Op de een of andere manier ben ik hierdoor zo geïnteresseerd geraakt dat ik de plaatjes later zelf ben gaan verzamelen.

Ik ben pas echt begonnen met verzamelen toen ik zo'n 18 jaar oud was. Op vakantie op een jaarmarkt kwam ik een aantal van deze beruchte plaatjes tegen. Ik kocht dat plaatje en de standhouder vroeg toen of ik interesse had in nog andere plaatjes en houdertjes. Nou dat had ik wel dus heb ik 's avonds bij de man alles wat hij had gekocht. En zo is het verzamelen bij mij begonnen. Nu verzamel ik echt alles over de rijwielbelasting, documenten, tijdschriften met artikelen, en verder alles wat je maar kunt verzinnen.

Op 1 augustus 1924 werd in Nederland het fietsplaatje ingevoerd. Iedere fietser, op wat uitzonderingen na, moest belasting betalen voor zijn tweewieler door een metalen plaatje te kopen dat op de fiets bevestigd moest worden. Ach, dat vervloekte fietsplaatje. Het behoort nu al weer vele jaren tot de voltooid verleden tijd, maar vele (iets) ouderen onder u herinneren het zich ongetwijfeld, vanwege het jaarlijkse in de rij staan om een plaatje te kopen en vanwege de constante vrees voor diefstal, de controle en vanwege de werklozen-plaatjes met een gat erin....

Voor diegene die van latere datum zijn is dit een terugblik op wat zeventien jaar lang de meeste gehate belastingmaatregel in ons land is geweest: het fietsplaatje.

Marc Geluk   


© www.moetjekijken.nl