Ruimtevaart

Het is een bijna ongelooflijk verhaal wat hij te vertellen heeft, maar het klopt echt. Het bewijs staat zelfs hier boven op de foto. Marinus is van beroep schilder (van huizen), maar daarnaast is hij in zijn vrije tijd een expert op het gebied van ruimtevaart en dat allemaal door zijn hobby.
Het is onvoorstelbaar wat Marinus allemaal meemaakt dankzij zijn verzameling. De laatste jaren zijn al veel van zijn jongensdromen uitgekomen. Al vanaf 1969 - sinds de lancering van de Apollo 11 - verzamelt Marinus van alles wat met ruimtevaart te maken heeft, zoals:

 • postzegels
 • lucifermerken
 • flippo's
 • foto's
 • boeken
 • stickers
 • krantenknipsels
 • pennen
 • lepeltjes
 • emblemen
 • puntenslijpers
 • munten
 • sigarenbandjes
 • speldjes
 • pins
Een plaquette met de tekst
"Van Asten de ruimtevaartspecialist"

Inmiddels heeft hij een flinke verzameling opgebouwd, met heel veel unieke items, en heel veel kennis over ruimtevaart. Zo heeft hij de laatste paar jaar, dankzij een sponsor, 3 keer het Kennedy Space Center in Amerika mogen bezoeken, daar wordt hij bijna als een VIP behandeld. Hij hoopt in januari 2014 voor de 4e keer te mogen gaan, om weer een lancering van een nieuw rakettype van dichtbij mee te kunnen maken. Hij is zelfs al een keer uitgenodigd voor een congres van ruimtevaarders en hij heeft al enkele keren een lezing mogen houden voor specialisten op ruimtevaartgebied.

Het was al heel lang een grote wens van Marinus om een keer een control center te bezoeken en tijdens zijn laatste bezoek ging ook die wens in vervulling. Hij kreeg tijdens die reis ook een busje met chauffeur tot zijn beschikking om op het Kennedy Space Center, een tocht te maken langs 36 lanceringplatforms. Enkele van die platforms zijn alleen nog een betonnen plaat of wat roestig ijzer. Hij is ook op het platform geweest waar een herdenkingsmonument staat voor de bemanning van Apollo 1. Tijdens een testprocedure vloog de  raket in brand. Marinus vond het een zeer emotioneel moment, om op dat platform te staan.

Marinus heeft het afgelopen jaren behoorlijk wat publiciteit gekregen voor zijn verzameling. Hij is op Net 5, Brabant TV, Helmond TV en Omroep Brabant geweest en er heeft een artikel over zijn verzameling in het AD gestaan. Vooral het artikel in het AD heeft ervoor gezorgd dat hij flink wat aan zijn verzameling toe heeft kunnen voegen. Hij heeft maar liefst 3 verzamelingen over mogen nemen. Hij heeft zelfs een verzameling gekregen van de weduwe van de beroemde Engelse ruimtevaartjournalist, Rex Hall, met vooral veel zeldzame items over bemande ruimtevaart in Rusland en in China. Dit heeft wel wat ruimtegebrek tot gevolg gehad. Hij heeft daarom ook moeten besluiten om voortaan alleen nog dingen te verzamelen die te maken hebben met de bemande ruimtevaart. Hoewel zijn kinderen volwassen en het huis uit zijn, en hij een grotere kamer voor zijn verzameling heeft, moet hij flink op gaan ruimen.

Toch is hij heel blij met alle spullen die hij aan zijn verzameling toe heeft kunnen voegen. Er zitten ook heel veel bijzondere aanvullingen voor zijn eigen verzameling bij. Wat hij niet in zijn verzameling kan gebruiken of dubbel heeft, wordt gebruikt als ruilmateriaal. Op 3 november 2013 heeft hij bijvoorbeeld een tafel gehad tijdens een verzamelbeurs in het Space Expo in Noordwijk. De directeur van Space Expo was zijn eerste klant en die zag nog diverse dingen in de verzameling van Marinus die hij graag wilde overnemen. Zij hadden onlangs ook nog het archief van Space Expo opgeruimd en omdat Marinus zijn spulletjes voor een schappelijk prijsje van de hand deed, mocht hij ook als eerste weer kijken of er nog iets voor hem zat bij de spullen die het Space Expo op wilde ruimen.

André Kuipers was ook aanwezig tijdens de verzamelbeurs in Space Expo, als veilingmeester. Marinus heeft André Kuipers de laatste jaren al diverse keren ontmoet. Zelfs al zo vaak dat ze vrienden zijn geworden. Toen André in de ruimte was, heeft hij dan ook enkele berichten naar Marinus gestuurd en enkele foto’s speciaal voor Marinus gemaakt. Marinus heeft zelfs dingen die André zelf nog niet heeft!

André is een liefhebber van Old Amsterdam kaas. Tijdens zijn ruimtereis mocht hij een bonuspakket meenemen met daarin zijn lievelingsvoedsel. André wilde daar graag zijn kaas in hebben. Voor de ruimtereis kun je niet zomaar een stuk kaas meenemen. Het voedsel in het pakket moest aan allerlei eisen voldoen. Zo moest het in kleine blokjes vacuüm verpakt zijn. De fabrikant maakte speciaal voor André die blokjes. Ze waren erg trots op deze opdracht. Tijdens de terugkeer van André naar aarde lieten ze blokjes Old Amsterdam aan parachutes naar beneden komen langs de kust van Nederland. Marinus heeft zo’n parachuutje in zijn verzameling, maar André had ze nog niet gezien. Wie heeft ze nog voor André?

Het embleem dat André Kuipers op zijn pak droeg tijdens zijn lancering. Ieder tekentje heeft een betekenis Postzegels ter ere van de 2e ruimtereis van André Kuipers in 2011/2012

Marinus heeft onder andere alle badges in zijn bezit die André Kuipers tijdens zijn ruimtereis op zijn pak heeft gehad. Die staan op de bovenstaande afbeelding. Op deze emblemen heeft ieder sterretje en tekentje een heel eigen betekenis en Marinus kan precies uitleggen wat het allemaal betekent. Klik op de afbeelding om de extra emblemen te zien.

Marinus vindt het jammer dat er op postzegelgebied zo weinig wordt uitgegeven over de ruimtevaart in Nederland. Toen er zelfs geen postzegels werden uitgegeven over de 1e ruimtevlucht van André Kuipers heeft hij zelf een aantal 1e dag enveloppen samengesteld.
Toen André Kuipers op 19 april 2004 de ruimte in gelanceerd werd, had Marinus van André persoonlijk een uitnodiging gekregen om de lancering in Noordwijk bij Estec mee te beleven. Daar zat hij dus tussen de journalisten en ministers.
Vóór die tijd had hij 6 enveloppen speciaal bedrukt. Van de 6 enveloppen had hij er 2 in Noordwijk aan zichzelf geadresseerd op de post gedaan, dus met de stempel van die dag uit Noordwijk. 2 Enveloppen heeft hij met een journalist meegegeven die in Rusland de lancering bij mocht wonen. In Rusland vond de echte lancering plaats. 1 Envelop heeft hij teruggekregen met de stempel van de Russische plaats van die dag.

Hij heeft ook 2 enveloppen aan André meegegeven om mee te nemen in de ruimte. Beide enveloppen heeft André hem persoonlijk teruggeven.
Van de minister van Economische Zaken kreeg hij een officiële DVD van de ruimtevlucht van André thuisgestuurd.
In 2011 zijn er wel zegels uitgegeven van de 2e ruimtereis van André.

Marinus heeft zijn zoon Joeri genoemd, naar Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Hij heeft het geboortekaartje van zijn zoon ook naar de Russische ambassade in Den Haag gestuurd. Als cadeautje voor de geboorte van zijn zoon kreeg hij een Russisch boek met de levensgeschiedenis van Joeri Gagarin cadeau. Helaas is het Russisch van hem niet goed genoeg om het boek te kunnen lezen (hij kan net de namen van de vluchten herkennen).

Hij heeft ook diverse series van sigarenbandjes die zijn uitgegeven over de ruimtevaart. Zo zijn er onder andere series van Van der Elst (24 stuks), Stomkop, Samos, Old Dutch, Murillo, Principal en Ritz. Hij heeft zo ooit eens sigarenbandjes met Wubbo Ockels erop naar Ockels zelf gestuurd. Die wist niet eens dat er sigarenbandjes waren waar hij zelf opstond.

Na al die jaren van intensief verzamelen komt Marinus toch nog regelmatig ruimtevaartverzamelingen tegen waarvan hij het bestaan nog niet wist. Al jarenlang schrijft hij regelmatig brieven aan The Coca-Cola Company of ze hem ervan op de hoogte willen stellen als ze iets uitgeven op het gebied van ruimtevaart. Hij heeft vanuit Atlanta USA ook foto's gekregen van de Coca-Cola machine die ook in de ruimte gebruikt kan worden. Toch kreeg hij een tijdje geleden nog een serie van 120 kaartjes die eind jaren '60 door Coca-Cola Nederland zijn uitgegeven. Hij had ze nog nooit eerder gezien en vraagt zich nu af of er ook een verzamelalbum voor die kaartjes bestaat.

Marinus is ook bijzonder trots op enkele andere items in zijn verzameling. Zo is het hem gelukt om een echte hitteschildtegel van een ruimteraket aan te komen. Hij heeft hier in Amerika wel eens om gevraagd, maar de vraag alleen al werd heel moeilijk en geheimzinnig over gedaan. Nee hoor dat kon echt niet dat iemand zomaar een hitteschildtegel voor in zijn verzameling zou hebben. Uiteindelijk heeft hij via internet wel zo’n hitteschildtegel kunnen kopen, met een kleine beschadiging. Er zit wel een verklaring van echtheid bij.

Hij heeft echt heel veel van de verzameling van de Engelse ruimtevaart journalist Rex Hall over mogen nemen.  Hij heeft onder andere al een paar honderd speldjes over mogen nemen. Er bestaat een site waarop alle Chinese eerstedagenveloppen over ruimtevaart op zouden moeten staan. Op die site staan er ongeveer 350. Toen Marinus echter de dozen met eerstedagenveloppen van Rex Hall kreeg, kwam hij al snel tot de conclusie dat die er veel meer had. In de dozen zaten misschien wel 600 verschillende. De maker van de site wou hem eerst niet geloven, maar Marinus heeft enkele enveloppen ingescand om te laten zien dat hij er nu toch in zijn verzameling heeft, waar men het bestaan nog niet van kende. Omdat de verzameling van Rex Hall uit Engeland moet komen, krijgt Marinus nu af en toe een paar tassen met spullen. Een kennis die regelmatig op en neer moet naar Engeland haalt het voor hem op en brengt het bij hem thuis.

Marinus is ook lid van een clubje van ruimtevaartverzamelaars. Het is geen officiële vereniging. Ze zijn maar met 18 personen. Hij denkt dat er ook niet veel verzamelaars van ruimtevaart zijn en dat het daarom ook niet mogelijk is om een officiële vereniging op te richten. Nu komen ze 2 keer per jaar samen bij 1 van de leden thuis, om dingen te ruilen en ervaringen uit te wisselen.

Heeft u nog iets op gebied van ruimtevaart op zolder staan? Laat het even weten!

Marinus van Asten

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)


© www.moetjekijken.nl