Theezakjes, theezakjes, theezakjes overal theezakjes

Ja echt waar in mijn huis liggen ze overal. Vele duizenden in mijn verzameling keurig netjes opgeruimd in zo'n 30 dikke ordners, en dan nog eens vele duizenden zakjes om mee te ruilen.

Sinds 1994 spaar ik theezakjes. Niet het zakje om thee mee te zetten, maar natuurlijk de papieren of folie envelopjes die er om heen zitten. De zakjes zitten in plastic hoezen met 9 vakjes opgeborgen in dikke ordners. Wat weer heel handig is, omdat je dan ook de achterkant kunt bekijken waar zich vaak kleine verschillen op voordoen. Als voorbeeld de Pickwick vruchten theezakjes uit de '90 jaren. De voorkant van die zakjes zijn het zelfde, maar de verschillen zitten op de achterkant. Zo kun je schuine flappen hebben of korte rechte flappen. Maar ook de trektijden zijn verschillend. Je hebt zakjes met 2-3, 4 en 5-6 minuten trektijd. Bij vele merken kun je kleine verschillen op de zakjes ontdekken.

Nieuwe zakjes te krijgen is vaak wel moeilijk, maar surfen over het web brengt je bij vele theebedrijven over de gehele wereld. En als je dan weer een nieuw soort theezakje vindt is het weer "bingo" en wordt het bedrijf aangeschreven of ze je aan die mooie zakjes kunnen helpen of dat je ze kunt kopen. Soms heb je geluk en sturen ze je wat mooie zakjes.

Sinds 1994 heb ik toch zo'n 46.000 verschillende zakjes bij elkaar gespaard. Natuurlijk met behulp van de speciale theezakjes ruilbeurzen die ik sinds 1997 organiseer. Dat er zoveel verschillende theezakjes zouden zijn had ik in 1994 niet kunnen dromen.

Zo'n 10 keer per jaar wordt er een beurs in Nederland en 8 keer per jaar een beurs in BelgiŽ georganiseerd. De beurzen worden in samenwerking met de "Nederlandse Vereniging De Verzamelaar" gehouden. Al deze beurzen vindt U terug in het jaarlijks uit te geven ruilbeurzen boekje. De beurzen vinden o.a. plaats in Amersfoort, Nieuwerkerk, Haarlem, Steenbergen, Veenendaal, IJsselstein en Assen. De Belgische beurzen worden in Deurne bij Antwerpen gehouden.

Tijdens deze altijd druk bezochte en gezellige beurzen gaan er vele theezakjes naar een nieuwe eigenaar. Er wordt ťťn tegen ťťn geruild. Ook nieuwtjes en de vele verschillen die er toch ook bij de theezakjes zijn worden daar uitgewisseld.

Ook een leuke manier om je verzameling uit te breiden is via internet. Wereldwijd zijn er wel theezakjes verzamelaars. Echter niet zoveel als in Nederland, BelgiŽ en TsjechiŽ. Maar ook in Polen, Duitsland, ItaliŽ, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zweden, Finland, Turkije, IsraŽl, ArgentiniŽ en Amerika kom je theezakjes verzamelaars tegen. Sinds kort ben ik gestart met een internationale theezakjes verzamelaars club met een eigen kwartaalblad "T" COLLECTORS MAGAZINE.

Ruilen via internet is heel leuk, zo kom je toch aan die mooie buitenlandse zakjes op een makkelijke manier.

Nog leuker wordt het om de buitenlandse verzamelaars waar je veel mee ruilt persoonlijk te ontmoeten. Dit plan heb ik met 2 mede verzamelaarsters uitgevoerd. En zo vertrokken we, Marjoke, Truus en Elly, in juni 2003 naar Polen. Na 2 uur vliegen landden we in Warschau, waar zo'n 5 theezakjes verzamelaars wonen. Onze Poolse theezakjes vrienden hadden natuurlijk een leuke ruildag georganiseerd.

Marjoke Rozier


© www.moetjekijken.nl