Punnikpoppetjes

Mijn naam is Marjo van 't Hof en ik verzamel punnikpoppetjes.
Zeer onlangs ben ik via marktplaats door iemand geattendeerd op deze site en ik was meteen enthousiast om mijn, nog kleine, verzameling hierop te mogen plaatsen.

De verzameling is met het punnikpopje van mijn moeder begonnen. Dat popje heeft zij gekregen  toen zij een jaar of 6 was en dát was in 1930. Toen ik de leeftijd had om te leren punniken, heb ik háár punnikpoppetje gekregen. Ik heb toen gepunnikt, dat het een lieve lust was ...kilometers!!

Later – toen ik groot was én inmiddels getrouwd – is het punnikpoppetje altijd in mijn bezit gebleven en stond het jarenlang (als enige!!) óp de letterbak, die toen zo modern was in je interieur (+ 1975?). Mijn letterbak was gevuld met allerlei kleine familie "dingetjes", bijvoorbeeld: de vingerhoedjes van de oma's, een klein blikje van grammofoonnaalden, een knijpbrilletje van een opa en bijvoorbeeld ook een klein paardje met ruitertje, dat het speelgoed van mijn vader was geweest. Etc.

Zo'n 1½ jaar geleden, kreeg "mijn" punnikpoppetje opeens extra aandacht van mij.
Waarom??? Ik zou het écht niet weten. Het werd op slag op een mooi, eigen plekje gezet in mijn hobbykamer. Waarop mijn schoonzusje (67) reageerde: "ik heb mijn punnikpoppetje ook nog ergens bewaard. Het zou leuk zijn om die twee naast elkaar te zetten. Heb je een leuk setje".
Dat gebeurde dus ook.

Tja, en dán is het hek van de dam! Dan ben je, als onverwacht verzamelaar in spé, de KLOS: in dit geval de PUNNIKKLOS!
Wanneer je dan dáárna in een kringloopwinkel, speelgoedwinkel of op een rommelmarkt loopt, ben je stééds op jacht naar nóg een exemplaar!
Overal waar je maar bent of kijkt: je zoekt naar uitbreiding van je verzameling!
Het is ook goed voor je talen. Je weet namelijk opeens hoe zoiets heet in het Duits (Strick Liesl), Frans of Engels (knitting dolls).

Punnikpoppetje op postzegels Grootste serie van 34 verschillende Borduurwerk van vriendin

Het gebeurt ook regelmatig, dat je een klosje vindt, dat op het eerste gezicht hetzelfde is als eentje dat je thuis al hebt. Maar bij nader onderzoek blijkt dan, dat nét dat éne lijntje, stipje, randje of noem 't maar op, tóch ietsje anders is dan bij die van thuis.

Resultaat? Hij mag weer mee! Zo heb ik 28 verschillende, maar toch bijna dezelfde paddenstoeltjes.
De meest paddenstoeltjes hangen voor het raam van mijn hobbykamer en alle andere, de poppetjes en klosjes, staan op een klein randje, óók voor het raam. Maar dat smalle randje staat nu volledig gevuld en er moet dus binnenkort een nieuwe mogelijkheid worden bedacht om de eventuele nieuwkomers neer te zetten.
Omdat ze met z'n allen voor het raam staan en hangen, zie ik regelmatig, vanachter de vitrage, mensen die heel even de pas inhouden om te kijken. Wanneer er door onbekenden wordt aangebeld, voor wat dan ook, gaat bijna altijd het gesprek eerst even over de verzameling en daarna pas over waar men voor aanbelde.

In totaal heb ik zo'n 360 klosjes inclusief de paddenstoeltjes.
Vergeleken met andere verzamelingen, die ik op "moetjekijken" heb gezien, is mijn verzameling nog erg klein en dus wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen:

Wie heeft nog érgens een leuk oud of nieuw punnikklosje liggen waar u afstand van wilt doen? En dat hoeft niet gratis (liefst wel natuurlijk). De 2 links zoek ik nog.

U mag mij daarover altijd mailen:

Op de vraag van de redactie van moetjekijken: "wat doe met de punnik slierten", is het antwoord:
Ik maak er kettingen en sjaals van.
Ik punnik die met een leuke en tegelijk goede kwaliteit sokkenwol (die hebben namelijk vaak de mooiste kleuren).

Voor de hele verzameling punnikpoppetjes (november 2018), klik op deze link


Verder wens ik alle verzamelaars veel plezier op hun altijd durende speurtocht.

Marjo


© www.moetjekijken.nl