flippo's

Mark Burgers is in 1994 geboren en de flipporage was in 1995 en 1996. De meeste flippo's stammen uit die jaren, dus de echte rage heeft hij gemist en toch vindt hij het heel leuk om ze nu zoveel mogelijk bij elkaar te verzamelen.

Vierdaagse flippo's Diverse losse flippo's

In 2003 vond hij bij zijn ouders op zolder een doos met daarin allerlei verzamelacties. Het waren voornamelijk acties van supermarkten. Hij vond het heel leuk wat er allemaal in zat. Sinds 2012 verzamelt hij echt. Hij is toen op internet gaan zoeken naar informatie over de acties. Er ontbrak hier en daar wat en via marktplaats en rommelmarkten is hij gaan proberen om de acties compleet te maken.

Op een rommelmarkt kocht hij in 2012 ook eens flippomap 1 en 2 van Smiths. Helaas bleken ze niet helemaal compleet te zijn. Dus kocht hij nog enkele van die flippomappen in de hoop dat hij dan zijn verzameling wel compleet kon maken. Er kwamen steeds meer flippomappen bij. Hij heeft al 30 Smiths flippomappen gekocht. Op een gegeven ogenblik kwam hij ook andere flippo's tegen in de mappen, onder andere van Pocahontas en ook die series ging hij weer proberen compleet te maken, onder andere door te zoeken op marktplaats.

Van Smiths heeft hij inmiddels wel een héél compleet album. Door Smiths zijn in 1995/1996 575 verschillende flippo's weggegeven bij de chips. Deze heeft hij inmiddels bij elkaar. Hij heeft zelfs zoveel mogelijk variaties van alle flippo's verzameld.
Zo waren de 24-game flippo's er in verschillende moeilijkheidsgraden. De voorzijde van de flippo's hadden de nummers 291-340 en 421-430. In totaal dus 60 flippo's. Aan de achterzijde stonden 4 getallen. Door met die getallen rekenkundige bewerkingen uit te voeren (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen) moest je proberen het getal 24 te maken. Een dobbelsteen in het midden met 1, 2 of 3 punten gaf de moeilijkheidsgraad van de som aan. Bijna iedere flippo was er in 1 tot 5 variaties, er zijn ongeveer 160 verschillende. De Olympic flippo's hadden verschillende kleurencombinaties en de time flippo's hadden verschillende tijden. Mark verzamelde alle variaties. Deze Smiths flippo's zijn hem nog altijd het liefst, ze zijn niet bepaald exclusief, maar ze hebben een grote nostalgische waarde.

Hij heeft ook geprobeerd wat er verder nog allemaal is uitgegeven bij elkaar te vinden. Zo waren er 3 flippo's die je kon winnen als je een raadsel goed oploste (nummer 816 t/m 818). Bij Stuif es in kon je een gouden flippo winnen. Die zie je nog wel eens voorbij komen op marktplaats, maar alleen al aan goud is die flippo zoveel waard dat het voor een student niet mogelijk is om die te kopen. Mark zoekt de Gouden Flippo nog voor zijn verzameling.

Speciale Kerstflippo's van Smiths Flippoposter

Ook gaf Smiths in die tijd met Kerst 10 speciale Kerstflippo's weg, alleen aan het personeel. Ook deze flippo's zijn moeilijk aan te komen en via marktplaats wordt er flink op geboden. Mark heeft deze set door een mazzeltje ook in zijn verzameling. Op een avond zag hij een advertentie voor de kerstflippo's op marktplaats verschijnen. Er stond een telefoonnummer bij. Hij heeft direct gebeld en kwam tot een akkoord met de verkoper. Later kreeg de verkoper wel spijt van de verkoop toen hij zag hoeveel er voor deze flippo's geboden werd, maar hij is niet teruggekomen op de afspraak. Mark verzamelt ook alles wat rond deze serie is uitgegeven, zoals het flippo-wippo spel, het certificaat, de stickervellen en alle aanvullingen van achterbladen met ook de extra informatiebladen. Er zijn ook 2 posters uitgegeven van alle flippo's 1 t/m 290. De flippoposter met de nummer 141 t/m 290 kom je regelmatig tegen als je flippomappen koopt, maar de poster met de flippo's 1 t/m 140 moest speciaal besteld worden. Mark zoekt deze poster nog voor zijn verzameling.

Belgische Topshots Jommeke Suske en Wiske

Op de foto van Mark met zijn verzameling staan vooraan allerlei bijzondere mappen, met originele flippoverzamelingen erin. Hij heeft dus zowel de Nederlandse als de Belgische Topshots. Hij heeft een origineel album van Jommeke en Suske en Wiske met de bijbehorende flippo's.
In de map van Klupper zitten 180 Ajax Kluppers en 80 Feyenoord Kluppers. In de Smiths flippomappen die op de 2e rij staan, zitten bijna geen Smiths flippo's meer, maar allerlei andere series. Veel van die series komen oorspronkelijk uit België, waar veel meer flippo's zijn uitgegeven dan in Nederland, maar ook uit andere landen van de wereld. Ook zitten er veel koopseries in. De flippomappen 1 en 2 van Smiths kom je volop tegen op rommelmarkten voor weinig geld. Van heel veel flippo's zijn geen achterbladen en insteekbladen uitgegeven en oude flippomappen kunnen dus uitstekend gebruikt worden om andere flippo's in te bewaren. Hij heeft nu al ongeveer 7000 verschillende flippo's in zijn verzameling en hij probeert het aantal nog steeds uit te breiden, maar dit wordt steeds moeilijker. Hij heeft inmiddels ook heel veel dubbelen. Die bewaart hij allemaal in een grote krat. Alleen als ze erg beschadigd zijn en hij er toch meerdere dubbelen van heeft dan gooit hij ze weg.

Voor zover bekend is er geen (papieren) catalogus van flippo's. Mark heeft de flippo's die hij heeft inmiddels al zo vaak door zijn handen laten gaan, dat hij heel goed denkt te weten welke hij heeft en welke hij mist. Toch heeft hij voor zichzelf in Word een overzicht gemaakt van alle flippo's (en dubbelen) in zijn verzameling. Daar staat ook bij in welke map hij de serie terug kan vinden. Na het interview heeft hij de lijst ook naar mij toe gestuurd. Bij het doornemen van de lijst zag ik dat hij diverse series noemde van de Lion King. Hij had nog niet door dat de 6 series eigenlijk samen 1 serie vormen. De Leeuwekoning staat er in 6 verschillende talen op, maar bij het nalopen van zijn lijst zag ik dat hij alle nummers van 1 t/m 36 in ieder geval 1 keer had. Toen ik hem vertelde dat hij dus eigenlijk 1 complete serie had, was zijn reactie "dat hij dan toch graag wilde proberen om alle variaties in complete sets bij elkaar te verzamelen." Hij kan voorlopig dus nog verder met verzamelen!

Klik hier voor nog meer flippo's

Verzamelbeurs
Op 23 november 2014 exposeerde Mark Burgers zijn verzameling flippo's in Eerde op de verzamelbeurs. Als u iets heeft voor Mark neem dan contact met hem op:
per telefoon 06 2714 3169 of via e-mail .
Mark Burgers exposeerde zijn verzameling flippo's in Eerde op de verzamelbeurs (23 november 2014)
Expositie in Eerde,
klik voor meer foto's

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

© www.moetjekijken.nl