flitspuiten

Toen zijn kinderen nog klein waren ging Martien ieder jaar met zijn gezin op vakantie in Frankrijk.
Hij vond het altijd leuk om ook tijdens de vakantie een marché aux puces (vlooienmarkt) te bezoeken. Daar vond hij ieder jaar weer enkele flitspuiten en die nam hij dan mee naar huis als een vakantiesouvenir.

Een flitspuit is een handspuit waarmee bestrijdingsmiddelen konden worden verstoven. De spuiten ontlenen hun naam aan de merknaam Flit waaronder Esso een middel op de markt bracht. De blikjes Flit konden als een tankje onderaan het pompje geschroefd worden. Er waren ook andere typen flitspuiten met vaste tankjes die navulbaar waren. Flitspuiten werden vanaf ongeveer 1920 tot 1960 gebruikt in de landbouw.

De flitspuiten in de verzameling van Martin de Koning zijn voornamelijk uit Frankrijk en Italië afkomstig. De kleurrijkste hangen in zijn garage aan de muur, de anderen zitten meestal opgeborgen in dozen. Hij vond het leuk om deze bijzondere verzameling nog eens te kunnen tonen. In 2003 heeft hij ze al eens laten zien op de verzamelbeurs in Eerde en op 14 juli 2013 op de vakantieverzamelbeurs in Mill.

Martien de Koning

 

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 

 


© www.moetjekijken.nl