Schoenlepels

Wij zijn Martien en Martha, wij verzamelen al ruim dertig jaar schoenlepels.
Het is begonnen in Schagen waar we toen woonden, aan een biels in de woonkamer hingen drie exemplaren, waar van twee zwarte ijzeren zonder opschrift en een houten, gemaakt door een zwager als opdracht houtbewerking op de ambachtsschool in de jaren zestig.

We dronken een kopje koffie en zo in eens bedacht ik (Martien) dat ik wel schoenlepels kon gaan verzamelen. Gewoon in het volle leven en werkzaam bij het openbaar vervoer (busvervoer en later als controleur haltechef), was het heerlijk om na gedane arbeid nog even naar een kofferbakmarkt te gaan!!! De hobby begon vorm te krijgen, al snel had ik er een stuk of vijftig, allerlei vormen, materialen, lengte, ouderdom enzovoorts de passie was ontwaakt. Eerst hingen ze gewoon aan de muur, maar al snel op kamerschermen.

Door bekendheid in de plaatselijke bladen kwam er nog veel meer bekendheid en bezochten we meer en meer markten en overal waar ze te vinden waren. Ook op vakantie is het een geliefde bezigheid en een passie die nog steeds niet verveelt, vele mensen verzamelen mee wat geweldig is!!!

Zo veel reacties, we hebben sinds we niet meer voor de baas werken het druk met de verzameling, we gaan met een deel lepels op pad naar allerlei mensen (verenigingen, ouderenbonden, vrouwenverenigingen, enz.), de reacties zijn elke keer weer geweldig. Vaak vragen ze aan het begin van een lezing wat er te vertellen is over schoenlepels, aan het einde van de middag of avond krijgen we altijd leuke complimenten en de mond-tot-mond reclame is voor ons een reden om met onze hobby het land in te trekken.
Zie ook onze website: www.schoenlepels.nl.

Door een schoenlepeltentoonstelling zijn we op het pad gekomen om een poging te doen om in het Guinness World Records Book te komen en na héél veel moeite is dit in 2004 geslaagd. In het vijftigste jubileumboek staat dat De heer Tuithof uit Schagerbrug wereldrecordhouder & trendzetter schoenlepels is. Het laatste nieuws is dat op alle basisscholen en bibliotheken in 2008 een boekje verschijnt, geschreven door Jeroen Denters met de titel Alles over Guinness World Records met het verhaal van Martien daar in.

Zo zie je maar weer hoe een gewone hobby kan gaan leven en echt, je kunt een hobby zo duur maken als je zelf wilt!!! Het leuke van een echte verzamelaar is de blijdschap van een nieuwe aanwinst, ook al is het een heel gewoon exemplaar maar heb je hem niet in je verzameling (die ondertussen uit meer dan 5500 schoenlepels bestaat) is het toch weer een uitbreiding van je verzameling.

Martien en Martha Tuithof     email:

Matien is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

© www.moetjekijken.nl