Je vergeet nooit je eerste MINI!

Het begin

Als 17 jarige had ik al een MINI Cooper voor de deur had staan. De auto had wat schade, maar dat was voor mij geen probleem. Ik wilde hem zelf gaan opknappen voor ik 18 werd en ik er mee mocht rijden. Inmiddels ben ik 21 jaar. De auto is helemaal opgeknapt en na 9 jaar stil te hebben gestaan reed hij meteen weer.
Ik werk als autoschadehersteller en ik kan ook zelf voor het onderhoud van de auto zorgen. In mijn eigen MINI heb ik diverse originele details terug kunnen plaatsen, zoals een notenhouten dashboard en een originele achterbumper. Ik heb nu nog een MINI bestelwagen staan om verder op te knappen. Op marktplaats heb ik een MINI gekocht waarvan het frame krom is, maar de onderdelen kan ik wel weer gebruiken om de bestelwagen op te knappen.

Expositie van Mini's op 25 februari 2013 in Eerde

Vanaf mijn 18e ben ik ook allerlei andere dingen van MINI’s gaan verzamelen. In eerste instantie ging ik op zondag vaak met mijn vader mee naar rommelmarkten op zoek naar MINI spulletjes, maar de laatste tijd gaat mijn vader meestal zonder mij. Mijn vader, Peter Cornelissen, is ook altijd gek geweest op MINI's en hij heeft het virus overgebracht op mij. Mijn vader brengt nu regelmatig wat voor mij mee. En zo is mijn verzameling de laatste jaren toch flink gegroeid. Ik heb nu ruim 250 verschillende MINI’s.

De kleinste mini is 5 cm en
de grootste mini is 25 cm
Dubbele auto's die blauw gespoten zullen worden

De kleinste is nog geen 5 cm lang en de grootste is ongeveer 25 cm lang. Op de foto hierboven staan ze allebei samen op de foto. Op de foto ernaast staan een paar autootjes die ik dubbel heb. Als ik een keer tijd heb, wil ik ze op gaan knappen en gaan spuiten in de kleuren van mijn eigen blauwe auto. Ik heb de spuitbus met lak al klaarstaan.
Ik heb zelfs al gemerkt dat een MINI ook zeer in trek is bij meisjes. Een tijdje terug vroeg een kennis of zij er ook eens in mocht rijden. Eenmaal aan het rijden kon ze de rem niet vinden, want die zit bij de MINI net iets hoger.
In 1959 werd MINI een officieel merk. Beroemdheden als de Beatles, Brigitte Bardot en Rowan Atkinson (Mr. Bean) reden ook al in een MINI.
In 1974 rolde de 4 miljoenste MINI van de band en in 1986 de 5 miljoenste.

Mijn vader bezoekt dus ieder weekend wel een rommelmarkt. Soms gaat hij daarvoor zelfs naar België. Als er dichtbij een rommelmarkt is, dan is het vaak ook moeilijk om iets van MINI te vinden en dan weten ze heel goed welke prijs ze ervoor kunnen vragen. Want in Nederhorst den Berg (Noord Limburg) zit de MINI Seven club (www.minisevenclub.nl), een club voor MINI verzamelaars, en dat is niet zo ver bij mijn woonplaats vandaan.
Een tijdje terug kocht mijn vader de een bouwdoos op een rommelmarkt. De auto zit er nog helemaal in en is nog niet gemaakt. Alle onderdelen zitten nog netjes in de raampjes en de bouwtekening zit er zelfs bij. De modelauto heeft zelfs een motor. Het is een model van de MINI Cooper S MK II waarvan er tussen 1967 en 1969 6300 geproduceerd zijn.

Mijn verzameling is heel gevarieerd en uitgebreid. Alles waar MINI op staat vind ik leuk. Ik heb onder andere speldjes, sleutelhangers, spaarpotten, reclameborden, merktekens, een snoepdoos, luciferdoosjes, winkelwagenmuntjes, balpennen, kussens en zelfs zeep van MINI.
Ik weet niet of er misschien ook nog postzegels of sigarenbandjes van MINI’s zijn, maar anders zou ik die ook graag aan mijn verzameling toevoegen.

Reclamebord

Metalen kaartje om neer te zetten.

Van het metalen kaartje hierboven rechts heb ik er 2. Ik vraag mij af of er meer van zijn. Mijn vader denkt dat er ook een map was om die kaartjes in op te bergen, maar ik weet het niet zeker. Graag zouden we hier meer over willen weten.

Als u nog iets leuks hebt voor mijn verzameling neem dan contact met mij op
via telefoonnummer 0492 - 351 909 of via

Martijn Cornelissen

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van
De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)

 


© www.moetjekijken.nl