Kerststallen

Een 'verborgen' verzameling

Naast kleine verzamelingen met dingen zoals bijvoorbeeld hobbel- en kermispaardjes en Babousjka's heb ik ook nog een, wat ik altijd noem, 'verborgen' verzameling.
Het gaat hier om kerststalletjes (of groepen zonder stal).

Hoewel ik er wel het hele jaar mee bezig ben, kan ik ze door gebrek aan kastruimte niet het hele jaar tentoonstellen, ook al zijn ze niet al te groot. Zo gauw Sinterklaas het land uit is, wordt er een deel van ons wandmeubel leeggehaald en komen de stalletjes tevoorschijn. Ze blijven dan staan tot Driekoningen geweest is. De rest van het jaar zitten ze in dozen op zolder, vandaar dat 'verborgen'. Ik heb er (januari 2017) inmiddels zo'n 350.

Het begon in 1976 met een stalletje dat mijn schoonmoeder meebracht uit het Zwarte Woud. In de loop van de tijd zijn er heel wat bij gekomen. Door zelf kopen of krijgen. En ze worden steeds kleiner. De grootste figuren zijn ongeveer 10 cm hoog. De kleinste nog geen 1 cm.

Tegenwoordig ben ik voornamelijk op zoek naar hele kleintjes en wat meer aparte uitvoeringen. Ik ben dan ook een trouwe klant van de Wereldwinkels. Daar vind ik ieder jaar wel weer een groep die ik erg leuk vind, klein en niet te duur is.

Ik heb er in de loop van de jaren ook veel zelf gemaakt.. voor mijzelf maar ook (op bestelling) voor andere verzamelaars
Doordat ik redelijk handig ben en prutsen erg leuk vind, kan ik ook makkelijk het formaat aanpassen. Een patroon van een groot model voor figuurzaagwerk is bijvoorbeeld een heel stuk kleiner uitgevoerd in klei. Dat verkleinen werkt ook voor borduur- of naaiwerk.

Behalve kant-en-klare kerststallen heb ik ook nog een doos vol bouwplaten. Die laat ik maar zo omdat papier erg kwetsbaar is en ze dan misschien maar 1 of 2 jaar heel blijven.
Ook nog een flink aantal andere knutseldozen van gipsgieten tot patroontjes en materiaal voor een complete kerstgroep
Daarnaast heb ik nog een plakboek vol met kerstkaarten waar een kerststal of kerstgroep op afgebeeld staat.

Intussen wordt de kast toch een beetje te klein en zal ik, als er nog bijkomen (wat zeker gebeurt) een andere oplossing moeten zoeken om ze uit te stallen.
Bent u ook een verzamelaar van kerststalletjes of vind u het gewoon leuk, kijk dan eens op mijn op mijn weblog: hobbyhoekje, daar geef ik regelmatig iets meer uitleg over nieuwe aanwinsten en daar vind je aan de rechterkant ook links naar mijn fotosites waar mijn hele verzameling in diverse rubrieken te zien is.

Reacties zijn altijd welkom via het formulier door op deze link te klikken.

Marti

© www.moetjekijken.nl