Keramiek - en alles wat daarmee te maken heeft!

Mijn naam: Martine Mussies

Wat?
Ik hield al langer van mooi keramiek om te gebruiken, maar de liefde begon pas echt met een draailes van een vriendin, tijdens de Open Dag van het atelier waar zij op cursus zit. Ik wilde niet stoppen met kleien, vergat alles om me heen en kreeg steeds nieuwe ideeën... dus ben ik op zoek gegaan naar een atelier met lessen. Zo kwam ik bij Anita terecht, op handvormles in een schattig atelier midden in de natuur (www.anitarovers.nl).

Bij Anita op les leer(de) ik allerlei basistechnieken en principes van het handvormen en gieten. Als glazuur heeft zij vooral kant-en-klare kwastglazuren, bijvoorbeeld van Botz. Kwasten vind ik nog steeds lastig en je ziet het - als je goed kijkt - ook op mijn werk, dan zitten er dunnere plekjes in het glazuur. Ook heb ik Anita vaak mogen helpen in haar atelier, met verven en inrichten, maar ook tijdens kinderfeestjes. Daarnaast heb ik haar website en visitekaartjes gemaakt. Allemaal erg leuk en leerzaam!

Met Anita als voorbeeld in mijn achterhoofd ben ik me toen gaan oriënteren op kunstopleidingen en uiteindelijk kwam ik terecht in Gouda, bij de SBB (Stichting Bevordering Beroepsopleidingen Gouda). Tijdens de Open Dag werd ik direct zo enthousiast dat ik me heb ingeschreven. Zwevend zat ik in de trein terug: ik had zojuist het besluit genomen om professioneel keramiste te gaan worden!

Sinds september studeer ik nu aan de SBB (www.sbbgouda.nl). Elke vrijdag heb ik handvorm-, draai- en theorielessen, van Lucky Lambo en Mieke de Groot (www.miekedegroot.nl). Daarnaast ben ik thuis - 'k woon & werk in een leegstaande school - veel bezig met ontwerpen en experimenteren. Soms maak ik thuis ook mallen of voorbeelden van karton. En op dit moment maak ik mijn eigen papierklei!

Hoe?

Ook als ik bij Anita werk (en dus geen echte opdracht heb) begin ik altijd met een concreet idee. Ik bedenk van tevoren goed welke materialen ik ga gebruiken en welke stappen ik ga zetten om te maken wat ik in mijn hoofd heb. Ik maak allerlei verschillende dingen: beelden, sieraden, boekjes, dozen en gebruiksvoorwerpen (zoals theepotten, kommetjes, borden). Veel werk ik ook met thema's en series. Inspiratie haal ik vooral uit klassieke muziek, maar ook uit ander keramiek en uit de natuur. Zo heb ik bijvoorbeeld een gipsen stempel gemaakt met een boomschorsmotief, dat ik nu in plakken klei rol waar ik dan straks koffertjes en dozen van wil gaan maken.

Tweede stap is lekker met je handen in de klei! Draaien op de schijf, opbouwen uit rolletjes of plakken, groot boetseren en daarna uithollen... alles voelt anders fijn. Soms ben ik zo geconcentreerd bezig, dat er ineens iets heel anders uit mijn handen groeit. Dat vind ik altijd een magisch moment. Als ik denk dat het klaar is laat ik het drogen, maar vaak ben ik dan tóch nog niet helemaal tevreden als ik het weer zie. Gelukkig valt er dan met een natte kwast spons nog van alles aan bij te schaven. :-)

Hierna gaat het óf biscuit gebakken worden, óf ik versier eerst nog met engobes (ingekleurde kleislib). Na de biscuit ga ik nadenken over een glazuur. Op de SBB maken we de meeste van onze glazuren zelf, van recepten, of we kiezen een transparant of honingglazuur dat al op voorraad is. Bij Anita is er een muur vol met kleine stenen sterretjes in alle kleuren van de regenboog: proefjes van alle glazuren waar je uit kunt kiezen! Ze heeft zo goed als alles van Botz en het is elke keer opnieuw een feestje om een sterretje uit te kiezen, vind ik. Maar zelf glazuur maken is ook spannend, dan voel ik me een klein beetje Madame Curie...

Na de tweede stook is het werk "af", tenzij er iets misgegaan is. Als bijvoorbeeld het glazuur niet goed gepakt heeft of er een sympathiestook was (dat wil zeggen dat het glazuur anders werd onder invloed van een ander glazuur) dan kan ik er soms voor kiezen het opnieuw te glazuren en te laten bakken. Maar dat is me - gelukkig - nog maar één keer overkomen.

Inmiddels heb ik al een kast vol werk gemaakt en zeker twee keer zoveel weggegeven, maar ik ben nog lang niet uitgekleid! Er zijn nog zoveel technieken die ik wil leren, zoals draaien op de trapschijf, en stookmanieren, zoals pitfire, open raku en zoutstook. De standaard Japanse stooktechniek Raku heb ik tot nu toe twee keer mogen toepassen en ook dat wil ik graag nog veel vaker doen!

Meer lezen & zien? martinemussies.nl/web


© www.moetjekijken.nl