Duivensport

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Math Ewalds is met duiven opgegroeid, zijn vader Sjaek was meer dan 65 jaar actief duivenliefhebber. Sjaek was in september 1909 medeoprichter van duivenvereniging 'De Zwaluw'.
Math is lid van Postduivenvereniging "De Postduif" in Baarlo.

Math is besmet met het 'duiven-verzamelvirus', hij heeft kamers vol met verzamelitems, bijvoorbeeld:
 • bekers
 • Delfts blauwe borden
 • ringen
 • tijdklokken
 • krantenartikelen
 • duivenmanden
 • beeldjes

Momenteel heeft Math nog 70 duiven. Die moeten elke dag 2 maal buiten vliegen. Duiven verzorgen en trainen vergt veel tijd. Op vakantie gaan is eigenlijk niet mogelijk.
De goede verzorging van de duiven heeft er toegeleid dat Math veel prijzen gewonnen heeft. Veel bekers en Delftsblauwe borden. De eerste beker heeft Math gewonnen in 1961.

Prijsbeker Prijsborden Certificaat

Een postduif keert van nature terug naar zijn vertrouwde verblijfplaats, naar zijn hok. Waar de duif ook losgelaten wordt, hij zal altijd proberen zijn hok weer te vinden. De postduif wil direct en rechtstreeks naar huis vliegen nadat hij is losgelaten. Hoe de postduif dat precies doet is nog steeds niet wetenschappelijk vastgesteld.
Jonge duiven worden door Math getraind, ze worden eerst op korte afstand van het woonhuis losgelaten, bijvoorbeeld op 3 kilometer afstand. De afstand wordt steeds verder vergroot tot maximaal 600 kilometer.
De beste, meest succesvolle postduif is als beeld vereeuwigd, dit beeld heeft een prominente plaats op tafel.

Kampioensduif
vereeuwigd als beeld
Losplaatsen van duiven

Er zijn diverse soorten duiven:

 • Vitesseduiven, dit zijn grote en sterk gespierde duiven die uitblinken op de kortere afstanden tot zo'n 300 kilometer.
 • Midfondduiven, voor de middellange afstanden van 300 tot 500 kilometer
  Deze snelheidsduiven vliegen 12 tot 15 keer in het vliegseizoen (april - september). De vliegsnelheid is 60 tot 130 kilometer/uur.
 • Marathonduiven, vaak kleinere en soepel gespierde duiven van 2 jaar of ouder, die langere afstanden aan kunnen tot wel 1000 kilometer
  Ze doen 1 of 2 dagen over deze afstand. Ze vliegen deze lange afstand 2 of 3 maal per jaar.

Duiven krijgen een gekeurde ring om de poten met nummer. Sinds 1992 hebben de duiven een extra chipring. De chip wordt via een antenne die verbonden is aan het duivenklok uitgelezen. Registratie gebeurt dus electronisch. Vroeger werden duivenklokken gebruikt die met de hand werden bediend. Math heeft veel duivenklokken in de verzameling.

Duivenringen Duivenklokken

Andere bijzondere items zijn een bordspel met de naam "Generaal kampioen lossing Barcelona" en kokertjes die postduiven in oorlogstijd om de poten hadden.

Bordspel "Generaal kampioen lossing Barcelona" kokertjes van postduiven in oorlogstijd

Op YouTube is een interview te zien, uitgezonden op Televisie Limburg (TVL), zie:
https://www.youtube.com/watch?v=ukYP7mvfRFc

Op televisie 1Limburg is een opname van 13 minuten, zie:
Óngerwaeg - De Kopere (Hout-Blerick) - 12 okt 2015

Wilt u contact opnemen met Math Ewalds, dan kan dat per telefoon op nummer: 077-3820239

Interview: Madelèn Essens


© www.moetjekijken.nl