Mattie van der Valk vertelt over

zijn verzameling NUMMERPLATEN


Mijn naam is Mattie van der Valk, geboren 1944. Reeds in 1955 ben ik begonnen met het noteren van kentekens, een zogenaamde kentekenspotter, dus al meer dan 50 jaar actief in deze hobby. Naast deze hobby houd ik ook erg van lezen, radio, reizen, aardrijkskunde, geschiedenis, postzegels verzamelen en de natuur.

Mijn eerste nummerbord vond ik in een sloot tegenover mijn ouderlijk huis en zo kwam van het een het ander. Waarom: Omdat ik mij nogal interesseer voor aardrijkskunde en geschiedenis begon ik nummerplaten van auto's uit vreemde landen te noteren en vanaf ongeveer 1964 ben ik nummerborden uit Nederland en daarbuiten ook gaan fotograferen.

Werd in de loop der jaren lid van diverse verzamelclubs in Engeland, BelgiŽ, Duitsland en ItaliŽ. Ook ben ik lid van de verzamelclub Nummerplaat www.de-nummerplaat.nl waarbij ik sinds 1990 redacteur van het clubblad ben. Bovendien ben ik aangesloten bij de Conam, een vereniging die alles over het Nederlandse autopark verzamelt.


Mijn interesse voor aardrijkskunde, geschiedenis heeft vaak weer raakvlakken met nummerborden, vlaggen, landenovalen, kleuren enz. enz. Ik heb veel gereisd en sinds 1955 ben ik in meer dan 100 landen geweest en heb er veel kentekens gefotografeerd. Ook in landen die nu onder een andere naam bestaan. Alle foto's heb ik gerubriceerd en in albums opgeslagen.

Ik verzamel alleen echt gelopen platen, dat wil zeggen die op voertuigen gezeten hebben en daadwerkelijk zijn gebruikt. Mijn verzameling nummerborden bestaat uit exemplaren van alle landen van de wereld. Momenteel uit zo'n 160 verschillende landen. Verder bezit ik een groot fotoarchief van nummerborden eveneens uit bijna de gehele wereld. Tijdens mijn werk als koerier heb ik ook altijd mijn camera bij mij en zodoende kon ik al heel wat foto's maken die ik langs de weg tegen kwam.

Mijn hobby reizen en nummerplaten hoop ik nog lang te kunnen combineren om mijn verzameling nog verder uit te breiden.

Matty van der Valk     email:


© www.moetjekijken.nl