Quilten

Even voorstellen: Mijn naam is Mia van Hoeven
(voorheen Verhoef) en ik quilt sinds september 2002.

Het leuke van quilten is dat je met kleuren en vormen prachtige patronen kunt maken. Het is fantastisch om te ontdekken wat kleur met geometrische vormen kan doen. Een voorbeeld hiervan zie je in mijn Storm at Sea-quilt. Deze quilt is opgebouwd uit rechthoeken, vierkanten en driehoeken, maar als je de quilt op een afstand bekijkt lijkt het net of er ronde vormen in zitten.

Verder kun je bijvoorbeeld patchwork combineren met borduurwerk (zie foto redworkquilt) en zijn er heel veel speciale technieken, zoals applicatie (zie foto speelgoedzak), crazy patchwork, glas-in-lood, trapunto etc. Ik heb me nog niet aan alle technieken gewaagd. Voorlopig houd ik het nog even op de traditionele technieken (zie foto logcabin), maar ik sluit natuurlijk niet uit dat ik op een dag gegrepen wordt door een van de andere technieken! Quilten is rustgevend, je kunt je er helemaal in verdiepen zodat alle ellende (voor het geval je die hebt natuurlijk) van je afglijdt. Het heeft mij enorm geholpen om weer terug te keren in de maatschappij na mijn burn out.

In 2001 kwam ik met een burn out thuis te zitten en tot die tijd had ik me de laatste jaren alleen nog maar met mijn werk beziggehouden. Hobby's had ik niet meer, mijn werk was immers mijn hobby geworden. Het heeft een tijdje geduurd tot het tot me doordrong dat het inderdaad belangrijk was om (weer) een hobby te gaan zoeken. Ik had iets nodig waar ik weer energie uit kon halen in plaats van er in te stoppen. Omdat ik vroeger graag kleding en poppenkleertjes naaide voelde ik wel dat het iets met lapjes moest gaan worden.

Pas een jaar later werd ik door het quiltvirus gegrepen door naar een tentoonstelling te gaan. Dat bezoek aan die tentoonstelling was een grote stap verder in mijn genezingsproces! Ik was voor het eerst weer zelfstandig ergens naar toe gegaan en ik durfde zomaar te informeren hoe je aan zo'n quilt begint. De dame aan wie ik dat vroeg legde mij alles heel rustig en vriendelijk uit. Ik kreeg een adres van een quiltwinkel bij mij in de buurt. En toen wist ik het: ik ga quilten.

Voor mijn werk had ik al eens een html-cursus gevolgd dus was ik al heel goed thuis op internet. Ik heb dus heel veel informatie van internet gehaald. Helaas was deze informatie vaak in het engels, maar op een gegeven moment ken je het jargon een beetje en wordt het makkelijker. Door veel naar het werk van anderen te kijken leer je heel veel.

Soms kan ik niet verder met een quilt: er ontbreekt dan iets aan. Ik hang de quilt dan over de bank en iedere keer als ik er langs loop kijk ik er naar. En op een dag weet je ineens hoe je verder moet. Ik heb ook nog nooit een quilt niet afgemaakt. Soms ben ik met 2 quilts tegelijk bezig, maar meestal beperk ik me tot 1. Dit is zeker niet bij alle quilters het geval heb ik gemerkt. De meesten worden zo gegrepen door een nieuw project dat ze er direct aan willen beginnen en het werk waar ze aan bezig waren even aan de kant leggen. Ik kan dat niet: mijn hoofd zit bij 1 of 2 quilts helemaal vol en ik kan me dan niet verdiepen in een nieuw project.

Bij een quilt denk je misschien in eerste instantie aan een wandkleed, maar je kunt er natuurlijk veel meer mee: kussens, tafelkleedjes, pannenlappen, tassen, boxkleden, "onderkruip"-dekens voor op je bank (zie foto quillow), kaarten etc. etc. Er is dus heel veel variatie mogelijk.
Er is heel veel informatie over quilten: er zijn speciale quiltwinkels, waar ook vaak cursussen worden verzorgd en waar ook heel veel boeken te vinden zijn. Verder zijn er tijdschriften en natuurlijk is er internet! Er zijn diverse quilt-praatgroepen die ook heel druk bezocht worden.

Sinds maart 2004 ben ik zelf beheerder van de 3 quiltpagina's van quilten.startpagina.nl en ik doe dit met heel veel plezier. Bij die Startpagina hoort ook een prikbord die gemiddeld zo'n 2000 pageviews per dag heeft! Op dit prikbord kun je vragen stellen over quilten en leer je ook heel veel van andere quilters. Er zijn verschillende vaste beurzen (tentoonstellingen) over patchwork en quilten, die ik met grote regelmaat bezoek. Op die beurzen staan vaak ook quiltwinkels, zodat je de ideeŽn die je daar opdoet, meteen meer vorm kunt geven door alvast mooie stoffen uit te zoeken.

Aan het quilten zelf kom ik de laatste tijd niet meer zoveel toe; ik ben pas verhuisd en moet nu eerst mijn leventje weer een beetje op de rit krijgen. Maar voor die tijd was ik elke dag wel zo'n 2 uur met mijn hobby bezig. Als ik mijn web-activiteiten meereken kom ik wel aan een uur of 4 per dag. Op dit moment ben ik met een grote Tsunami-quilt bezig, die ik helemaal met de hand maak.

Mijn plannen voor de toekomst zijn mijn eigen creativiteit verder ontwikkelen door meer quilts zelf te ontwerpen en deze natuurlijk ook in het echt te gaan maken. Ik heb inmiddels zoveel ideeŽn in mijn hoofd dat ik nog wel een aantal jaren nodig zal hebben om deze allemaal te kunnen realiseren!


© www.moetjekijken.nl