Oude aandelen

De start van het verzamelen van (oude) papieren aandelen, vroeger "fondsen" genoemd en verwante documenten tegenwoordig ook vaak genoemd de Historische Waardepapieren, zoals aandelen, obligaties, winstbewijzen en overige effecten is voor mij begonnen op een accountantskantoor. Ik ontdekte in een van de vergaderkamers een grootformaat fotolijst met een prachtige collage van oude aandelen. Er zaten naast eenvoudige Nederlandse stukken ook zeer kleurrijke stukken bij.

Met de mededeling dat er ergens in Nederland een vereniging zou bestaan, die mij verder kon informeren, ben ik mijn zoektocht begonnen. Na verloop van tijd kwam ik inderdaad in contact met deze vereniging genaamd: Vereniging van Verzamelaars van Oude Fondsen, afgekort de V.V.O.F. Na enige jaren ben ik bestuurslid geworden en doe nu enige secretariaatswerkzaamheden en de PR. In het voor- en najaar worden door de VVOF enkele beurzen en veilingen gehouden. Ook worden er elk jaar grote (internationale)veilingen van waardepapieren georganiseerd door gespecialiseerde veilinghuizen. Ik ga daar regelmatig heen. Spectaculair zijn de veilingstukken van oude Nederlandse koloniŽn of de eerste uitgifte van een bekende bank of multinational.

Het verzamelgebied strekt zich uit van handgeschreven aktes tot de zeer kleurrijke tot voor kort uitgegeven moderne stukken. Het is ondoenlijk alle soorten aandelen te beschrijven en daarom beveel ik mijn site aan om eens te kijken. Hier bevinden zich ook zeer aanbevelingswaardige link's naar informatieve site's.

Zelf verzamel ik al mijn stukken in grote speciaal hiervoor gemaakte zichtmappen. Mijn interessegebied is scheepvaart in het bijzonder de rivierscheepvaart. Ik heb ook een bredere verzameling opgebouwd om de diversiteit te laten zien en hiervan te genieten. Hierin zitten allerlei druktechnieken, formaten en kleuren. Ik heb momenteel zoīn 2000 verschillende stukken in mijn privť verzameling. Ik probeer op mijn site's mijn dubbelen te verkopen/(soms)ruilen, om zo anderen warm te maken voor deze hobby en ook mijn verzameling uit te breiden. Daarom presenteer ik op mijn veilingsites een breed scala aan soorten aandelen van zeer eenvoudig en meestal goedkoop tot de zeer verzamelwaardige en geliefde stukken.

Tijden veranderen en inmiddels verzamel (ruil, koop en verkoop) ik ook via het internet. Het medium leent zich daar uitstekend voor. Ik heb een eenvoudige website gemaakt, waar regelmatig op gekeken wordt het adres is: www.scripo.nl
Ik bied te koop aan en vraag ruilmateriaal, want hiermee bouw ik mijn verzameling op. Dus als u iets heeft mail me.

Waarom Oude aandelen verzamelen?
Alle belangrijke aspecten in het leven, zoals politiek, koopmans- en handelsgeest, cultuur, godsdienst en sociale omstandigheden spelen namelijk mee in de wereld van het geld en de "oude fondsen". Ik verwacht dat de belangstelling voor historische waardepapieren de komend jaren sterk gaat toenemen. Men zal steeds meer geboeid raken door deze zichtbare overblijfselen van idealen, hoop, moed, vertwijfeling, gekoesterde dromen, gelukte en mislukte projecten, overnames of ordinaire zwendel. Mede gezien de zweem van romantiek die om deze tastbare bewijzen van onze recente economische geschiedenis hangt. Niet minder belangrijk is ook de eindigheid van de uitgiften in papiervorm. De digitale gegevendragers nemen deze taak immers met voortschrijdende efficiency over.

Het hoeft verder geen verwondering dat wie oog heeft voor schoonheid in lettervormen, papiersoorten, watermerken, stempels, zegels, etsen/litho's en diverse andere beeldende druktechnieken, dergelijke papieren gaat waarderen. Vooral het zeer smaakvolle uiterlijk van de papieren is vaak zodanig indrukwekkend dat de potentiŽle deelnemers in het fonds alleen al op die basis de overtuiging kregen dat zij in ruil voor een geldelijke storting een "rijke belofte" in de toekomst veilig stelden. De verzamelaargroep, scripophylisten genoemd, die deze "schatten" langzaam maar zeker leert ontdekken en koesteren is groeiende. Gezien de omvang van het verzamelgebied gebeurt dit vaak thematisch. Maar ook handtekeningenjagers en fiscale zegelspaarders komen zo aan hun trekken. Anderzijds zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt en is er voor elk wat wils.

Ook leuk om eens een oud aandeel als een apart cadeau aan iemand te geven.

Interesse gewekt ? informeer vrijblijvend,  
Michel Gieling

© www.moetjekijken.nl