Diddl

In januari 2007 hield Miriam van den Berg uit Sint Oedenrode voor het eerst een tentoonstelling met haar verzameling Diddl. Het verzamelen van Diddl was toen een echte hype. Iedere maand bezochten tientallen Diddl verzamelaars de verzamelbeurs om blaadjes en briefpapier van Diddl te ruilen. In juli 2010 hield ze een tentoonstelling met haar verzameling op de vakantieverzamelbeurs in Volkel. De foto hiernaast is toen gemaakt. Op zondag 24 april houdt zij opnieuw een tentoonstelling op de verzamelbeurs in Eerde.

In 2005 kwam de oudste dochter van Miriam, Melanie, met enkele Diddl blaadjes thuis van school. Ze vroeg of ze die mocht gaan verzamelen. Miriam had voor die tijd ook al wat dingen zoals flippo’s voor haar dochters verzameld. Ze wilde toch eerst wel eens weten wat het verzamelen van Diddl inhield en dus ging ze in een winkel kijken wat het was.
De meeste verzamelaars hebben vooral de blaadjes verzameld van de Diddl blokken. Er werden regelmatig nieuwe series van Diddl blokken uitgegeven in allerlei formaten. Ieder blok had andere afbeeldingen. Het was de kunst om je verzameling compleet te maken met van ieder blok 1 blaadje.
Naast de blokken werd er van alles meer uitgegeven met de afbeeldingen van Diddl. Er werden meer dan 300 verschillende soorten briefpapier uitgegeven, heel veel ansichtkaarten in diverse series, beeldjes, schoolspulletjes, maar ook serviesgoed en linnengoed met Diddl afbeeldingen werden uitgegeven. Hele kinderkamers konden worden ingericht met alleen maar Diddl spulletjes. Zelfs behang, gordijnen en dekbedovertrekken waren van Diddl verkrijgbaar.

Diddl behang
Diddl behang

Diddl werd op 24 augustus 1990 voor het eerst getekend door Thomas Goletz. In het begin zag Diddl er meer uit als een kangoeroe. Zijn neus was spitser en zijn oren waren kleiner. Thomas Goletz is een Duitser en de eerste Diddl blokken zijn alleen in Duitsland uitgegeven en de oplage was nog klein. De oudste Diddl blaadjes zijn dan ook moeilijk aan te komen. Al op 1 mei 1991 kreeg Diddl een vriendinnetje, Diddlina. Langzamerhand kreeg Diddl steeds meer vrienden, onder andere Vanillivi (schaap), Pimboli (beer), Mimihopps (konijn) en Galupy het paard. Miriam werd in de winkel direct verliefd op Galupy.

Galupy het paard
Galupy het paard Diddl Diddlina

In 2011 gaf Depesche (de firma achter Diddl) voor het laatst nieuwe Diddl uit. Dat er geen nieuwe Diddl verzamelitems meer verschijnen is voor de meeste verzamelaars een reden geweest om te stoppen met verzamelen, maar niet voor Miriam. Zelfs nu voegt ze nog af en toe nieuwe Diddl items aan haar verzameling toe.

Ze komt nog wel eens Diddl op rommelmarkten tegen en dan neemt ze altijd een kijkje of er nog interessante Diddl spulletjes tussen zitten. Meestal zijn het mappen met blaadjes die aangeboden worden. De blaadjes zijn vaak erg beschadigd en verfrommeld, omdat kinderhanden er mee gespeeld hebben. Deze blaadjes zijn niet meer interessant voor de echte Diddl verzamelaars.
Het ruilen van Diddl vond ze altijd fantastisch, vooral als ze er kinderen blij mee kon maken. Zo rond 2006 was het altijd ontzettend druk met Diddl verzamelaars op de verzamelbeurzen in Eerde. Nu komen er zelden nog Diddl verzamelaars. Ze ruilt nog maar zelden iets, ook al heeft ze nog genoeg materiaal om mee te ruilen. Op verzoek, als ze weet dat er Diddl verzamelaars komen, neemt ze nog wat ruilmateriaal mee naar de verzamelbeurs. Haar laatste aanwinst is een map waar een aantal stickervellen, mini kaartjes en cadeaukaartjes met flosjes in zaten. Ze verzamelt nu ook theezakjes, dat is gemakkelijker te verzamelen en niet zo duur.

Wat ze nog graag aan haar verzameling toe wil toevoegen zijn de kleine verzamelfiguren. Ze heeft de grote Diddl letterbak in de vorm van een kaas. Deze stond vanaf het begin op haar verlanglijstje en toen ze hem een keer voor een redelijke prijs tegenkwam op internet, heeft ze hem gekocht. Hiervan zijn er maar 9000 gemaakt, zij heeft nummer 1276. De verzamelfiguren passen in de kaasletterbak. Hierin is ruimte voor ongeveer 40 beeldjes van Diddl. Maar de kaasletterbak van Miriam is nog leeg. Miriam heeft ook de kleine kaasletterbak. Daarin is ruimte voor 12 Diddl verzamelfiguren, die heeft ze wel al vol. Er zijn ruim 130 verzamelfiguren uitgebracht door Depesche. Daarnaast waren er nog enkele bijzondere series zoals de engeltjes en de verzamelfiguren met een voet.

Verder wil Miriam graag de verzameling ansichtkaarten van Diddl en Pimboli aanvullen. De Nederlandse effectkaarten, een serie van 218 kaarten, heeft ze helemaal compleet. Vooral de Duitse Postkarten, de kerstkaarten en de Pimboli kaarten spreken haar erg aan. Ook hier heeft ze al een hele volle map van, maar sommige kaarten zijn heel erg moeilijk aan te komen en soms ook erg prijzig. Dus hier heeft ze voorlopig nog wel wat wensen. Ze wil er ook niet te veel geld aan uitgeven, het moet wel leuk blijven.

Verzamelbeurs
Als u meer van deze verzameling wilt zien, of weten, kom dan op zondag 24 april 2016 naar de verzamelbeurs in Eerde. Daar laat Miriam van den Berg haar verzameling Diddl zien. Als u nog iets heeft liggen voor Miriam breng het dan voor haar mee, of neem contact met haar op via e-mail .

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar (verzamelbeurs Eerde)


© www.moetjekijken.nl