Mijn naam is Monique Damen en de hobby waar ik iets over wil vertellen is kleien

Hoewel ik best creatief ben, heb ik daar jarenlang niets mee gedaan. Tot ik in 1999 een cursus keramische vormgeving ging volgen bij een cultureel centrum in mijn woonplaats.

De keuze voor deze cursus bleek een schot in de roos. Niet alleen kwamen er verrassend leuke dingen uit mijn handen, kleien blijkt (voor mij in elk geval) een bijna therapeutische werking te hebben.
In kleien kan ik helemaal opgaan. Als ik bezig ben, kan het zijn dat ik helemaal niets meer van de omgeving meekrijg, geen besef meer heb van tijd en alleen nog bezig ben met hetgeen ik aan het maken ben. Ik heb het meegemaakt dat ik doodmoe van mijn werk thuis kwam, maar na het avondje kleien weer helemaal was opgeknapt. Het is heerlijk om opbouwend bezig te zijn. Kortom: ik kan iedereen aanraden het een keer te proberen!

De cursus is een goede aanloop geweest voor het leren van basistechnieken en de opdrachten waren aanleiding voor het bedenken van leuke dingen. Ik heb kunnen oefenen met het aanwezige materiaal (klei, gereedschap en glazuur) en het werk werd gestookt. Daarnaast heb ik leuke zomerworkshops gevolgd waar ook spannende stookmethodes werden gebruikt, zoals Raku (japans) en kuilvuur.

In de loop van de tijd ben ik steeds meer thuis gaan werken, tot ik helemaal met de cursus ben gestopt. De ideen komen vanzelf op gang en ik ben nu niet meer gebonden aan de cursustijden. Bovendien kan ik werken met elke mooie kleisoort die ik tegenkom. Voor de technische problemen van mijn bedenksels ontstaat tijdens het bouwen ook vanzelf wel weer een oplossing. Gereedschap heb je in principe niet veel nodig; met wat keukengereedschap als een pollepel en een aardappelschilmesje kom je al een heel eind, hoewel mijn collectie gereedschap inmiddels vrij omvangrijk is... Het stoken doe ik niet zelf. Om het te laten bakken breng ik het tegen betaling naar een pottenbakkerij in de omgeving.

Kleien is geen dure hobby. Een pak klei van 10 kg kost tussen de 3,00 en de 10,00. Het gereedschap haal je om te beginnen bij de Xenos. Je kunt als het bevalt altijd aanvullen met speciaal kleigereedschap. Die worden bij diverse hobby/keramiekwinkels en pottenbakkerijen verkocht.

Het stoken van klei kost tussen de 2,00 en de 4,00 per kilo en is dus afhankelijk van hoe groot en hoe dik je bouwt. Wat je stookt moet altijd hol zijn, anders barst het. Je moet ook opletten dat je geen lucht insluit, want dan gaat je werk stuk in de oven. De lucht zet namelijk uit en de klei geeft niet mee. Kleien is een heerlijk ontspannende bezigheid. Gewoon een keer proberen dus! Je kunt je er geen buil aan vallen.
En waarschuwing slechts: het kan verslavend zijn...

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl