Ik ben Monique Landkroon,

sinds 1999 "verslaafd" aan scrapbooken.

Al vanaf de allereerste foto's van mijn dochter vond ik het leuk om foto's in te plakken, maar dan niet gewoon: rechttoe-rechtaan. Nee, ik gebruikte er altijd een stickertje bij of een leuk velletje papier (vooral kadopapier) en zette er leuke teksten bij (waar het was en met wie). Zo heb ik al boeken vol ingeplakt, van mijn dochter, mijn vakanties, mijn verhuizing, enz.

Toen ik een aantal jaren geleden op internet aan het surfen was, kwam ik bij de naam van deze hobby: scrapbooken. In Amerika al een hele hit, maar in Nederland nog in opkomst. Scrapbooken is het creatief en decoratief inplakken van foto's in een album, maar dan zo dat het een soort herinnerings/memory-album wordt. Je gaat dus niet alleen de foto's inplakken, maar er ook de herinneringen bijschrijven.

Verder kan je bij het scrapbooken allerlei soorten materialen en technieken gebruiken, dus niet alleen allerlei kleuren, soorten en patronenpapier, maar ook verder alles wat maar plat genoeg is voor in een foto-album: fibers (= garen), lint, eyelets (= 'n soort nestelringetjes), metalen voorwerpjes, houten figuurtjes, stickers, knoopjes, charms (= bedeltjes), pailletten, kraaltjes, wire (= metaaldraad) enz.

Voor het inplakken van de foto's gebruikte ik altijd al van alles wat ik kon vinden, bij speelgoedwinkels, kantoorboekhandels enz. Ook de hobbywinkels werden geplunderd. Ik zag op de Amerikaanse websites zulke prachtige scrapbookmaterialen, bijna te mooi om te gebruiken. Gelukkig begonnen steeds meer hobbywinkels scrapbookmaterialen te verkopen en de laatste tijd komen er ook speciale scrapbookwinkels/stores in Nederland. Dat is altijd handiger dan zelf in Amerika te moeten bestellen.

Buiten het inplakken van de foto's in albums, houdt de hobby scrapbooken nog meer in. Op dit moment is scrapbooken alles wat te maken heeft met het "bewaren van herinneringen". Dit kan dus ook door zogenaamde scrap"schilderijen" aan de muur, maar ook door het maken van kleine albums met daarin foto's (je bewaart op die manier een periode of gebeurtenis). Ook het maken van deze mini-albums vind ik hartstikke leuk.

Op dit moment ben ik veel met scrappen bezig: ik geef workshops (op beurzen enz.), ik maak scrappagina's (dit worden lay-outs genoemd) voor tijdschriften, ik maak lay-outs voor een winkel (om op te hangen en op hun site te zetten) en ik "ontwerp" nieuwe projecten voor workshops. Een hobby is bijna een bevlieging geworden (daarnaast heb ik ook nog een gewone baan hoor :-)

Als je interesse hebt in scrapbooken, surf gewoon eens rond op internet met het woord scrapbook in de zoekmachine.

Scrap je om je foto's te verwerken

of fotografeer je om te scrappen?

Monique Landkroon

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl