Zenith serviesgoed

Het bij elkaar zoeken van de onderdelen van dit keukenservies is geleidelijk aan begonnen. De eerste drie potjes vond ik jaren geleden op een rommelmarkt, staat wel leuk op het randje van de keukenkast, dacht ik toen. Soms kwam ik nog wel eens wat tegen en van lieverlee is de nieuwsgierigheid gewekt. Op de zwarte markt in Beverwijk werd een partijtje aangeboden voor 15 gulden. Dat was toch wel een aardige doorstart. Op Marktplaats.nl zoek ik regelmatig maar er is weinig aanbod en vaak al potjes die ik heb.

Er zijn verschillende motieven, gladde etiketten, met een strik erboven en ook een soort kruismotiefje. Dat laatste motiefje staat meer op kandelaars, schalen en pindastellen. Ze zijn allemaal wel in dezelfde periode gemaakt. Later is zelfs alles in Keuls blauw gemaakt.
Ik ben een keer in het museum GoudA in Gouda geweest, maar de taxateur wist er niet veel van af. Het heeft in ieder geval geen hoge waarde.
Ik weet ook niet wat er allemaal gemaakt is, dus het is ontzettend leuk als ik iets "nieuws" vind. Ik zoek nog wel wat informatie over de Goudse aardewerkfabriek Zenith.

Zenith was oorspronkelijk, vanaf 1749, een Goudse pijpenfabriek. Na 1915 werden er ook sier- en gebruiksvoorwerpen gemaakt. In de twintiger jaren veelal vazen, meerkleurig Art Deco. Tijdens de tweede wereldoorlog werd Zenith verplicht om goedkoop aardewerk te maken zoals soepkommen, inmaakpotten, puddingvormen en melkbekers.
Vanaf 1955 heeft Floris Nijdam 10 jaar lang vazen en serviesgoed ontworpen. Een combinatie van aardewerk met houten onderdelen. Vanaf 1981 werd er oud Hollands "porseleyn" geproduceerd om de malaise op de aardewerkmarkt te doorbreken. Dit sloeg niet aan en in 1984 sloot de fabriek haar deuren.

Zelf heb ik wel wat met aardewerk. Vroeger heb ik in een galanteriewinkel gewerkt (zoals Blokker nu) altijd met heel veel plezier. Alles moet ik even vastpakken en bekijken in winkels en op rommelmarkten. Gelukkig werk ik als vrijwilligster op de rommelmarkt van de Hervormde Kerk van Zevenhuizen (ZH), daar geniet ik met volle teugen.

Als er iemand is die mij meer kan vertellen over Zenith of soms nog iets voor mijn verzameling ergens heeft staan ...., stuur dan een bericht via het formulier door op deze link te klikken.

Nel Vis

 

Bron: 'De Verzamelaar' jaargang 62 nummer 07 pagina 10 en 11.
Foto's: Cor Meijer


© www.moetjekijken.nl