Wereld oorlog 2

Hallo bezoekers,

Mijn naam is Onno van Kuijeren. Ik ben geboren in 1980. Ik wil de bezoekers van deze site graag wat vertellen over mijn hobby!

Mijn hobby is al 25 jaar, het verzamelen van allerlei voorwerpen en verhalen afkomstig uit de periode van de tweede wereldoorlog.
Nu zult u denken;  25 jaar?... Ja! ik ben ermee begonnen in mijn zesde levensjaar!
Het begon allemaal met een interesse in de krijgsmacht in het algemeen. Ik werd door mijn ouders meegenomen naar een open dag van de landmacht in 1986. Daar keek ik mijn kleine oogjes uit en ging ik naar huis met in mijn broekzak een kogelhuls. Deze huls lokte bij mij de vraag uit naar mijn oma: "oma?.. had u deze ook in de oorlog?". Nu ben ik verbaasd hoe mijn oma reageerde, "ik heb er daar veel van gezien jongen".
Ik kreeg al van jongs af aan de (heftige) verhalen van mijn beide oma’s te horen over hun oorlogsperikelen. In veel familie’s wordt hier niet veel over gesproken maar bij ons werden alle verhalen (gelukkig) doorgegeven aan de jongste generatie. Vanaf toen was het spreekwoordelijke hek van de dam.

De familiestukken uit de oorlog kwamen als vanzelfsprekend bij Onno terecht. Mijn moeder meeslepend naar allerlei rommelmarkten en handelaren groeide mijn kleine hobby in tien jaartjes tijd uit naar een heuse verzameling!
Eerst deed ik natuurlijk enthousiast mijn spreekbeurten over deze periode uit de geschiedenis, en later mijn werkstukken. Toen ik dertien jaar werd en op de middelbare school terecht kwam ontging de mensen mijn hobby niet, ik werd gevraagd om deel te nemen aan een tentoonstelling over de oorlog in Nootdorp (mijn toenmalige woonplaats). Dit kwam ter sprake op mijn school, en mijn docent vroeg mij een expositie te organiseren. Dit deed ik natuurlijk graag! Wat is er leuker dan je hobby tentoon te stellen!
Kleine bijkomstigheid was dat ik twee spreekbeurten moest houden over de oorlog voor de groepen zeven en acht van de aangrenzende basisschool (oeps). Nou ja, puntje bij paaltje; dit heb ik toen gedaan, met groot succes (maar wat was dat spannend zeg!).
Ik heb in die tijd een mooi artikel in de plaatselijke krant gekregen, en zo krijg je steeds meer vragen om spreekbeurten te houden.

Tegenwoordig geef ik lezingen op het voortgezet- en lager onderwijs. Ik vind dit heerlijk om te doen! Wat vinden die kids het prachtig om zoveel originele voorwerpen te zien (en als het kan ook vast te houden) zo heb ik een Amerikaanse helm met hevige gevechtssporen en dan komt het geweld wel erg dichtbij. Zo probeer ik de jongeren ervan te overtuigen  dat ze hun eigen keuzes maken, en niet achter de populaire meningen aanhobbelen.

Inmiddels ben ik dus 28 en heb een lieve vriendin, Simone, en zij is nu ook aangestoken met het "wo2 virus". Zij is vooral verantwoordelijk voor het onderhoud van onze websites. Wij vinden onze spulletjes vooral op rommelmarkten en we krijgen regelmatig spullen uit de oorlog van mensen die het graag goed bewaard willen zien. Soms vinden wij de spullen voor onze verzameling in de oorlogsgebieden die wij bezoeken. Wij ruilen of verkopen niet. Dit om de integriteit van ons doel te bewaren.
Wij hebben een website: wo2verzameling.nl
Op dit weblog laten wij de mooiste voorwerpen en verhalen uit de verzameling zien. Er staan ook verhalen uit de oorlog op , en verslagen van herdenkingen. Veel scholieren maken werkstukken met deze site of halen er informatie vandaan voor hun spreekbeurten. Uniform van Piet SijbrandijVoor particulier en educatief gebruik mag iedereen onze foto’s gewoon gebruiken. De mensen die ons spullen schenken weten altijd waar het is en dat er goed voor gezorgd wordt. Wij vermelden in overleg wat er voor tekst bij komt te staan. Zoals het uniform van Piet Sijbrandij chauffeur in het leger in 1940. Zijn dochter Hilda wilde zo graag iets met dit uniform, maar wat. Zijn verhaal en uniform prijkt nu op ons weblog, Hilda zei, "ik weet zeker dat mijn ouders trots op jullie zouden zijn !". Daar doe je het voor, en dat is onze drive! En zo heeft elke hobby zijn eigen charme en motivatie!

Prachtig toch!

Bezoek vooral onze site,  wo2verzameling.nl
En voor contact of vragen mag iedereen ons mailen via

Onno van Kuijeren


© www.moetjekijken.nl