brandweerhelmen

Ik ben Patrick HOUBEN  (1965, Genk-België)

Het helmenvirus kreeg me te pakken op zestienjarige leeftijd. De brandweer boeide me als klein kind al: ik hoorde de sirenes van ver afkomen en wist perfect welk voertuig er kwam langsgereden op weg naar een interventie.
Door het verzamelen van allerlei gadgets rond het thema brandweer werd het allemaal wat concreter, doch om goed te zijn diende ik er één item uit te halen. En zo begon het... met één oude kurken belgische brandweerhelm.

Sedertdien groeide de verzameling uit. Actueel bijna 300 brandweerhelmen uit 97 landen wereldwijd. Steeds weer zoeken naar andere helmen (oude, historische) of weerom een ander land mogen toevoegen aan de verzameling, daarin zit het "vuur" van mijn verzamelwoede.

Op welke wijze heb ik de helm kunnen bekomen? Hoe ziet de helm eruit? Uit welke materialen bestaat de helm en uit welk tijdvak komt ie? Allemaal vragen die een antwoord krijgen. Via collega-verzamelaars, vaktijdschriften en boeken over brandweerhelmen kan ik informatie hierover bekomen. Tegenwoordig is ook het internet een welgekomen vorm van communicatiemiddel en zeker ook als opzoekmiddel.

Uiteraard steek ik er heel wat tijd in: dit gaat van correspondentie tot het regelmatig oppoetsen van de helmen, zeker de oude koperen exemplaren kunnen een opblinkbeurt gebruiken.
Een hobby kost geld, je dient dat zelf onder controle te houden hoeveel je budget is en hoe je het wenst te besteden. Ik denk niet alleen aan de aankoop van vooral historische brandweerhelmen, maar het per post verzenden van een helm naar het buitenland kost ook al gauw wat geld!

Kom bij gelegenheid eens op mijn site kijken: www.helmcollect.be en wie weet kunt u voor mij een brandweerhelm meebrengen van één of andere exotische bestemming om mijn collectie te vervolledigen?
Patrick© www.moetjekijken.nl