Fototoestellen

Patrick Nayrat verzamelt al meer dan 30 jaar van alles op het gebied van fototoestellen. In Frankrijk volgde hij de opleiding tot fotograaf en hij beheerst alle kneepjes van het vak. Hij heeft zelfs prijzen gewonnen met de foto's die hij gemaakt heeft. Hij heeft 5 jaar een eigen fotozaak gehad in Cuijk.
Doordat steeds meer mensen overgaan op digitale fotografie is daar helaas een eind aangekomen. Hij heeft nog altijd veel plezier in het maken van foto's en is nog graag met fototoestellen bezig. Alle fototoestellen in zijn verzameling werken nog.
Zijn droom is om in de toekomst nog eens een fotografiemuseum te beginnen hier in de omgeving en om in zijn huis een nieuwe doka in te richten. Hij geeft nog steeds de voorkeur aan de analoge fotografie en het zelf afdrukken van foto's, dan kun je toch meer uit de foto halen en de foto is duidelijker.

Patrick heeft heel veel oude en bijzondere fototoestellen in zijn verzameling. Hij vertelde dat het fototoestel dat hier rechts op de foto staat een van de eerste fototoestellen was met een fotorol. Als de fotorol volgeschoten was dan kon de fotograaf die niet zelf vervangen. Het fototoestel moest dan in zijn geheel teruggestuurd worden naar de fabriek en daar konden ze de fotorol eruit halen, ontwikkelen en afdrukken. De fotograaf kreeg het toestel dan terug met een nieuw rolletje.

Patrick heeft ruim 400 verschillende fototoestellen in zijn bezit. Erg mooi om te zien zijn de fototoestellen die als een harmonica helemaal uitklappen, maar dit zijn niet de bijzonderste volgens Patrick. Hij heeft bijvoorbeeld een verrekijker met daarin een fototoestel verwerkt. Dus uitermate geschikt voor spionage doeleinden. Hij heeft ook een panoramafototoestel, waarbij de opening voor de lens langzaam meedraait om de foto te kunnen maken. Hij heeft diverse fototoestellen in de vorm van een blikje. Hij heeft een fototoestel waarmee je alleen heel kleine fotootjes kunt maken om in een medaillon te doen.  Ook heel bijzonder is het fototoestel met 9 lenzen. Hiermee maak je 1 foto met daarin 9 keer ongeveer dezelfde afbeelding.

Een verrekijker met daarin een fototoestel verwerkt Panoramafototoestel

Patrick heeft heel veel boeken over fotografie en catalogussen van fototoestellen. Hij heeft een fototoestel waar hij een boek bij heeft met de gebruiksaanwijzing. Het is natuurlijk vooral leuk om je verzameling op zo'n manier aan te vullen, dus met bijvoorbeeld het originele doosje of tasje erbij. Vooral die dingen zijn vaak op rommelmarkten lastig aan te komen. Patrick bezoekt regelmatig samen met zijn dochter rommelmarkten op zoek naar spulletjes voor hun verzameling.

Naast de ruim 400 camera's die hij bezit verzamelt Patrick ook van alles waar een fototoestel op of bij staat. Hij heeft onder andere een map vol met ansichtkaarten waarop een fototoestel staat, een album vol met postzegels, een pagina met pins van fotomerken. Hij heeft diverse planken vol staan met figuurtjes en beeldjes die allemaal een fototoestel in de handen hebben. Hier zit van alles bij van Smurfen tot Sesamstraat figuurtjes en van Playmobil tot beeldjes van fotografen. Ook zitten er veel speelgoed fototoestelletjes in zijn verzameling. Zelfs kleding met een fototoestel erop wordt in de verzameling opgenomen. Zo heeft hij onder andere shirts en stropdassen met fototoestellen erop. 

Ansichtkaarten Beeldje Pins Stropdassen

Er zijn dus genoeg kleine dingen waar u Patrick blij mee kunt maken als aanvulling op zijn verzameling. Hij had het er over dat hij graag eens een Leica fototoestel aan zijn verzameling toe zou willen voegen, maar die zijn zo duur in aanschafprijs dat dat waarschijnlijk voorlopig niet gaat lukken. Het verzamelen moet leuk blijven voor kleine prijsjes en niet als investering. 

Verzamelbeurs
Op 26 januari 2014 heeft Patrick Nayrat zijn verzameling fototoestellen, beeldjes, kaarten en van alles meer met fototoestellen laten zien op de verzamelbeurs in Eerde.
Als u nog iets heeft liggen voor Patrick neem contact met hem op via telefoonnummer 024 - 6636 926 of e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl