Schoentjes en schoenmakers

In september 2007 lieten Peter en Corry Lunenburg uit Veghel hun verzameling schoenen zien aan de bezoekers van de verzamelbeurs in Eerde. Er zat geen luchtje aan deze verzameling. Deze schoenen zijn namelijk nooit gedragen. Het grootste deel van de verzameling zijn miniatuur schoenen van porselein.

Het begin van de verzameling

In 1947 werd Peter Lunenburg zoals hij het noemt op het leer geboren. Zijn vader was schoenmaker. Het huisje van zijn ouders was klein en in de slaapkamer werd onder het bed de voorraad van platen leer bewaard. Peter was de oudste en al snel ging hij na schooltijd en op zaterdag meehelpen in de zaak van zijn vader. Hij volgde alle opleidingen en cursussen die nodig waren voor het beroep: schoenhersteller, pedicure, schoenwinkelier en later podotherapeut.
In 1973 trouwde hij met Corry en na een jaar werd hun oudste zoon geboren. Dit was een paar weken voor moederdag en Peter ging op zoek naar een leuk cadeautje voor de kersverse moeder. In een winkel zag Peter het schoentje wat Corry hierboven vasthoudt en hij liet het mooi inpakken en legde het onderin het wiegje van zijn zoon op moederdag.

Toen Corry het cadeautje uitpakte herkende ze direct het schoentje. Ook zij had het in de winkel zien staan en ze was van plan het voor vaderdag te kopen. Peter was haar dus voor geweest!
In de loop der jaren kwamen er steeds meer schoentjes bij. In 1977 begonnen Peter en Corry hun eigen zaak in schoenreparatie en pedicuresalon.
De kleine verzameling schoentjes verhuisde naar hun winkel. In het pand zaten oorspronkelijk 2 grote etalages, één werd er verwijderd, want er was geen behoefte aan veel etalage. In de etalage die overbleef werden regelmatig schoentjes tentoongesteld. Zelf kochten ze ook regelmatig schoentjes als ze er toevallig een tegenkwamen voor niet teveel geld. Vaak waren ze er niet bewust naar op zoek, maar viel hun blik zomaar op een schoentje. Ook tevreden klanten brachten nogal eens een schoentje mee.

Dit is natuurlijk een zeker zo leuke manier om te verzamelen, als andere mensen blij zijn met wat je voor hen hebt gedaan en dan ook aan je denken als ze iets leuks voor je tegenkomen.

De verzameling

Toen ze er 14 hadden dachten ze dat er wel niet veel meer zouden zijn. Inmiddels hebben ze nu zo'n 1400 schoentjes bij elkaar verzameld. Hoewel het zijn niet echt allemaal schoentjes. Er zitten slofjes, laarsjes, klompjes en zelfs blote voeten bij. De meeste zijn van porselein en aardewerk, maar er zitten ook glazen bij en zelfs schoentjes van gaas. Corry liet mij ook direct een heel klein schoentje zien wat ze eens van een klant gekregen had. Ze vond hem zo leuk want als je met de schoen reed dan gingen zijn tenen wiebelen. Het was een heel klein Kindersurprise schoentje.

Toen ik het aanbod kreeg van een tentoonstelling van een verzameling schoentjes op de verzamelbeurs, was ik even bang dat het een verzameling zou zijn van allemaal schoentjes van Just the right shoe. Deze schoentjes zie je momenteel veel op rommelmarkten. Het zijn vaak echt chique schoentjes maar ze zijn best duur. Ze worden verkocht voor 6 tot 15 euro per stuk. Ze zijn helemaal nieuw en zitten in een kleine schoendoos. Maar voor mij is verzamelen toch wat anders dan op een rommelmarkt een partij schoenen opkopen.

Schoentje van
Just the right Shoe

Originele exemplaren

Gelukkig is de verzameling van Corry en Peter heel anders. Deze verzameling is in de loop van 33 jaar met veel liefde bij elkaar gezocht. Ze hebben vele unieke schoentjes in hun verzameling. Zoals de 2 schoentjes die hiernaast op de foto staan. Het ene schoentje is gemaakt door een glasblazer en het andere schoentje is handbeschilderd allebei terwijl ze er zelf bijstonden op een hobbymarkt.

Een schoentje van glas en handbeschilderd

 

Het meest unieke schoentje in de verzameling is echter wel gedragen. Peter liet zien wat een vakman hij is. Toen zijn zoontje nog klein was, heeft hij voor hem een paar sandalen helemaal zelf gemaakt. De originele tekeningen van het ontwerp hebben ze ook nog bewaard. Peter heeft het model zelf ontworpen en helemaal uitgevoerd. Hun zoon heeft de sandalen ongeveer een halfjaar gedragen. Toen was de zomer voorbij en Peter en Corry bewaarden de schoentjes zorgvuldig op de leest waarop ze gemaakt waren, zodat ze mooi in model zouden blijven. Op de foto hiernaast staan de sandalen, het vakmanschap is er goed aan te zien.

Door Peter gemaakte sandalen

In de verzameling zitten niet alleen door Peter gemaakte schoenen, maar ook Corry heeft een zeer creatieve bijdrage geleverd aan de verzameling. Toen Corry eens op een hobbymarkt deze keramiek laars tegenkwam heeft ze hem direct gekocht en zelf heel mooi beschilderd.

Keramiek laars

De rest van de verzameling

Als je het bij de verzameling van Corry en Peter alleen hebt over de schoentjes doe je eigenlijk te weinig eer aan hun verzameling. De verzameling omvat zoveel meer dan alleen schoentjes. Je kunt eigenlijk veel beter zeggen dat ze van alles verzamelen op het gebied van schoenen en voeten.
Ook erg leuk om te zien zijn de beeldjes van schoenmakers die ze bij elkaar hebben verzameld. Dat zijn er zo’n 50 bij elkaar.

Ook hebben ze een hele collectie spreekwoorden en gezegden met schoenen en voeten bij elkaar gezocht. Peter is nog altijd werkzaam als podotherapeut. Corry heeft de spreuken allemaal op een mooie plaat gekalligrafeerd en opgehangen in de praktijkruimte. Zoals ook hun levensmotto wat hierboven staat.

Peter heeft ook nog als hobby het schrijven van gedichtjes, of versjes zoals hij ze noemt. Hij heeft er een stel voorgelezen en ze zijn heel amusant. Toen ik hem zei dat ze toch ook vaak terugkwamen op voeten en schoenen, werd dat stellig door hem ontkend. Maar toen hij een versje als voorbeeld nam, wat toch echt ging over hoe dubbelzinnig onze taal is, eindigde het versje met "een neus die loopt en voeten die ruiken."
Verder heeft hij nog een hele verzameling flessen met originele natuurlijke leerlooiproducten uit begin 1900 en een hele collectie prenten van schoenmakers die aan het werk zijn. Natuurlijk hangt daar ook een prent bij van St. Crispinus en Crispinianus de patroonsheiligen van het schoenmakersgilde.

Peter en Corry Lunenburg

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid-Nederland
van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl