De wereld van Asterix en Obelix

GalliŽrs? Nou, eigenlijk waren het Kelten volgens de geschiedenis. Kelten die leefden in de periode rond 50 v. Chr. Dus in de tijd van Julius Caesar. Caesar = Latijn voor Keizer, dus eigenlijk Julius Keizer. Of zo als Asterix vaak zegt: "Hť Juul"

Toch als je de stripboeken goed leest en bekijkt zitten er echt historische feiten in, kijk maar eens bijvoorbeeld op pag. 5 van Asterix de GalliŽr, de slag en verovering van de Romeinen op Gergovia, de aanvoerder Vercingetorix heeft echt zijn wapens aan de voeten van Julius Caesar gelegd. Natuurlijk ook dingen die totaal niets te maken hebben met de geschiedenis, maar wel weer leuk zijn, kijk maar eens op pagina 24 van Asterix en de Britten, een dubbeldekker trekkar. Of je komt soms dingen tegen die in die tijd nog niet uitgevonden waren. Bijvoorbeeld de aardappel in Asterix en de Gothen, pagina 12, deze werd pas na de ontdekking van Amerika in 1492 op het Europese menu gezet.

Mijn broer (Han) en ik (Peter) zijn echte fans van onze striphelden. Hoe dit komt, weten we nog steeds niet. Komt het door onze Bourgondische levenshouding, zoals Asterix en Obelix hebben, of zijn we net zo als onze vrienden gewoon "Gallisch". Wij sparen onafhankelijk van elkaar en hebben zo onze eigen collectie. Maar als we niet samen naar rommelmarkten gaan, kijken we wel altijd voor elkaar of er niet iets is wat de ander nog niet zou hebben.

We zijn al een paar jaar, met of zonder de vrouw, op pad geweest naar Frankrijk. Frankrijk is het land van herkomst van de albums van Asterix en Obelix. Vooral veel in Zuid Frankrijk of naar BelgiŽ om daar naar Brocante of een Grande vernier te gaan. Ook zijn we te vinden op een van de grootste rommelmarkten van Europa, in Lille. En de Brocante in Genk is voor ons ook een vaste stek. Echte verzamelbeurzen slaan we meestal over, daar betaal je veel te veel voor je verzamelobjecten. En als we naar een verzamelbeurs gaan is dat om te kijken of er verzamelobjecten zijn waar wij het bestaan nog niet van weten.

Rommelmarkten zijn ook veel leuker, lekker ontspannen zoeken en als het tijd is, en dat is het snel bij ons, Bourgondisch een terrasje pikken. Er is zoveel om te sparen van Asterix, je raakt niet uit gespaard. Beeldjes, speldjes, sigarenbandjes, postzegels, servies, reclameartikelen, stickers, bekers, glazen, sokken, T-shirts, stropdassen, krantenartikelen, te veel om op te noemen. Naast de reguliere albums zijn er ook illegale uitgaven te vinden. Bijvoorbeeld "Asterix en de kerncentrales" hiervan zijn twee versies of "Asterix de geilaard" en wat dacht je van "Stripfiguren aan de zwier".

Alle Asterix albums zijn in vele talen verschenen. Ook zijn er speciale uitgaven in het dialect, wat dacht u van het Limburgs en in het Vlaams of in het Fries. Er zijn verder nog vele soorten boekjes van Asterix en Obelix verschenen, boekjes voor de verkoop of boekjes die je kreeg bij een product. Naast de albums zijn er ook films te vinden, tekenfilms (10) en speelfilms (4). De laatste speelfilm "Asterix – Het geheim van de toverdrank," draaide december 2018 in de bioscoop. Samen willen wij de mogelijkheden bekijken om een klein Asterix en Obelix museum te openen. Waar en waneer? Weten we nog niet.

Wilt u meer weten over Asterix en Obelix, bezoek dan de officiŽle site van Asterix www.asterix.com/nl
of ga naar de facebookpagina:
www.facebook.com/groups/cartoonfiguren


Met de Gallische groeten,     Han en Peter

© www.moetjekijken.nl