Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto

Klokken

Klokken maken ~ later Klokkenwebsite ~ Klokkenmakers ~ Museums Nederland

Mijn naam is Peter Tilkema ik ben begonnen als hobby de Friese klok van mijn opa (erfstuk) te restaureren. De klok is uitgerust met een slagwerk en slaat op ieder kwartier dat vond mijn opa te luidruchtig en heeft de zo genaamde bokkepoot er uit gehaald en sloeg toen niet meer op de twee bellen.

Op internet via de lessen van Bkwatch.nl klokken maken gevolgd. Je kunt daar ook alle onderdelen van alle soorten klokken en van een Friese klok zien wat er allemaal in zit aan raderen en onderdelen.

Friese klok

En toen aan de slag na een half jaar was deze gereed en slaat weer als vroeger.

De Friese klok slaat nu op de lichte bel 15 minuten over het hele uur plus 30 minuten over hele uur op de lichte bel als het twee uur gaat worden 2x. Dan 45 minuten over hele uur op de zware bel 1x, en dan op het hele uur 2x op de zware bel voor twee uur. Er zit ook een wekkerwerk in maar als je die laat aflopen zit je gelijk rechtop in je bed zo luid!

Nog wat info over deze klok er hangt aan de klok een tondeldoos deze bestaat uit twee delen en het schuift in elkaar met een luchtgat in een van de helften.

Waar was dat nu voor? Er werd avonds een stukje berkenzwam met de tang die hangt ook aan de klok in de kachel gehouden tot het ging smeulen dan in de tondeldoos dit bleef tot de volgende ochtend smeulen als men er tegen aan blies had je het gelijk vuur, was de kachel uit gegaan kon men deze gelijk weer aanmaken. Zie de foto van de klok hiernaast.

Nadat ik een aantal jaren wat klokken gerepareerd begon mijn interesse in het maken van een website  over klokken. Ik heb een pagina op de website info gemaakt daaronder staan alle wetenswaardigheden van klokken.

En een pagina over jaarpendules met foto's en het onderhoud en reparatie van deze klokken.

Toen ben ik begonnen het verzamelen via internet van klokken musea over de gehele wereld, momenteel 63 landen. Op een gegeven moment kon ik er geen meer vinden, begon ik met het verzamelen van Nederlandse klokkenmakers nu op Provincie en Woonplaats.

Mijn interesse was er ook altijd al voor de Nederlandse musea dat zijn er nu op de website meer dan 1000. Dat kost ongeveer een uur per dag ik krijg info via de nieuwsbrieven. Als er lezers zijn die ook geïnteresseerd zijn kunnen ze mij informatie zenden via de contact pagina op de site.

Omdat de website is gemaakt in Google kan ik ook een mede partner de bevoegdheid geven ook mutaties te maken, wie dat graag wil kan zich bij mij melden dan kan hij of zij later deze website gratis overnemen. Dit jaar (2018) word ik 74.

Op een gegeven moment had ik als hobby wel vele klokken thuis, maar ja al dat opwinden en slaan wil je op een gegeven moment ook wel gaan miniseren ik heb er ook al wat verkocht, momenteel nog twee in de verkoop via de site: https://sites.google.com/view/museumsinnederland

Er is een klok die doe ik niet zo snel weg dat is een kopie skeletklok van Franz Denk uit Wenen. Deze skeletklok heb ik zelf ook gedemonteerd gepolijst en schoongemaakt.

kopie skeletklok van Franz Denk uit Wenen voorkant kopie skeletklok van Franz Denk uit Wenen zijkant
Kopie van skeletklok van Franz Denk uit Wenen

De onderste veertrommel is met een ketting verbonden met de bovengelegen trommel genaamd de snek de ketting is dus de aandrijving voor het lopen van de klok.

Hier bovenaan de maanaanduiding daar onder de tijd links onder de dag aanduiding en rechts onder de datum.

Zoals de ketting nu geheel op de veertrommel zit moet hij nu opgewonden worden op de bovenste trommel (de snek). De klok is afgedekt met een stolp tegen het stof.


Mocht u nog informatie willen hebben zie dan het contact formulier op de website
https://sites.google.com/view/museumsinnederland.

Peter Tilkema


© www.moetjekijken.nl