Kerstpostzegels

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Peter van Wielink Bahama's
In 1987 werden de eerste kerstpostzegels in Nederland uitgebracht. Peter van Wielink vond dat direct een heel leuk thema om te gaan verzamelen. Het thema Kerstmis sprak hem aan door de kleuren en plaatjes die ervoor gebruikt worden. Hij kocht een boekje dat hij ongestempeld bewaarde en daarnaast verzamelde hij alle zegels ook gestempeld. Deze eerste serie staat hieromder. De serie bestaat uit 5 verschillende zegels (qua kleurstelling), maar Peter verzamelde ook alle zegels tot hij het complete velletje gestempeld bij elkaar had. De Nederlandse zegels heeft hij allemaal compleet. Gestempeld heeft hij echter alleen de zegels en niet alle randen of zoals bij het velletje uit 1991 hiernaast op de foto de vlakken zonder zegels. Hij heeft hier dus 20 zegels van in zijn map zitten. Het zou wel leuk zijn als hij de blokken er nog tussen kon zetten, liefst gestempeld.
Eerste uitgifte van Nederlands kerstzegels in 1987

De laatste jaren bestaan de kerstzegels steeds uit 2 keer 10 verschillende zegels en dan heeft hij ook 2 keer 10 gestempelde zegels in zijn map zitten. Volgens Peter is Nederland als eerste begonnen met de speciale kerstzegels en het concept is nog steeds uniek.

Naast de Nederlandse kerstzegels is Peter ook kerstzegels uit alle delen van de wereld gaan verzamelen. Hij verzamelt ze gestempeld en ongestempeld door elkaar heen. De meeste zegels in zijn verzameling heeft hij gekregen van familie en vrienden die een paar jaar in het buitenland gewoond hebben of die daar op vakantie zijn geweest en wat kerstpostzegels voor hem hebben meegebracht. Vooral in Australië en Nieuw Zeeland hebben ze hele mooie zegels. Hoewel hij eigenlijk niet speciaal poststukken of eerste dag enveloppen verzamelt, heeft hij wel een heel mooi exemplaar met kerstzegels uit Nieuw Zeeland, hij heeft ook de losse zegels.

Nieuw Zeeland Singapore Åland

Uit Singapore heeft hij een A4 formaat postzegelvel met kerstzegels. Dit vel heeft maar 6 zegels en het is de vraag of ze echt voor frankering gebruikt kunnen worden. Het heeft wel een hele mooie afbeelding van de Disney figuren met Kerst.

Vanaf 2005 geeft Åland ook velletjes met kerstpostzegels uit. Åland is een eilandengroep tussen Zweden en Finland. Peter is niet alleen lid van de Collectclub voor Nederlandse postzegelverzamelaars, maar ook van zo’n club uit Åland. Iedere 3 maanden ontvangt hij een folder met daarin de nieuwste postzegel uitgiften. Hij kijkt altijd of welke postzegels zijn uitgegeven en hij koopt ieder jaar de kerstpostzegels. Zij geven ieder jaar vellen uit met 20 kerstpostzegels. Er zijn heel mooie series bij qua kleur en afbeeldingen, maar ook series met holografische en gouden glitter versieringen. Hij krijgt nu ook ieder jaar een kerstkaart uit Åland. Die bewaart hij bij de postzegels.
Het gaat Peter bij deze verzameling niet om de waarde. Hij weet dat de kerstpostzegels bijna geen waarde hebben op verzamelgebied, “het is allemaal dubbeltjeswerk.” Hij heeft behalve de postzegels uit Åland en de Nederlandse velletjes nog geen postzegels gekocht. Zijn familie en vrienden weten dat hij kerstpostzegels spaart en soms vraagt hij of ze die voor hem mee kunnen brengen van hun vakantieland en andere keren denken ze er spontaan aan. Ook zelf kijk hij tijdens de vakantie of hij kerstpostzegels mee naar huis kan nemen als souvenir, maar hij weet uit ervaring dat het in de zomer niet meevalt om aan kerstzegels te komen.

Norfolk Island Foroyar Duitsland

Peter is dus echt een thema postzegelverzamelaar. Naast kerst- en vogelpostzegels, waar het verzamelen lang geleden mee begon, heeft hij ook postzegels van muziekinstrumenten, motoren & auto’s en vuurtorens. Muziek en muziekinstrumenten is ook een hobby van Peter, hij heeft altijd in koren gezongen en is nu zelfs dirigent van een koor, vandaar die thema verzameling. De postzegels van motoren & auto’s en vuurtorens heeft hij eens van andere verzamelaars overgenomen die met de verzameling gestopt waren. Hij vond het wel mooie verzamelingen en is er mee verder gegaan.

Op 26 november 2017 liet Peter van Wielink zijn verzameling kerstpostzegels zien op de verzamelbeurs Eerde. Als u nog iets heeft voor Peter neem dan contact met hem op via e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar Zie ook https://verzamelbeurseerde.nl/tentoonstellingenarchief


© www.moetjekijken.nl